JE LI THOMPSON UTAJIO POREZ

'Napadaju me jer se boje domoljubnog naboja mog novog albuma'

27.04.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Pjevač Marko Perković Thompson mogao bi završiti u zatvoru barem na šest mjeseci ako Državno odvjetništvo odluči pokrenuti kazneni postupak protiv njega. Po važećem zakonu, tolika je minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna, piše Jutarnji list. Thompson pak tvrdi da ga nitko iz Porezne nije zvao te da se iza medijskih napisa krije zapravo strah od njegovog novog albuma zbog domoljubnog naboja

Za razliku od uređenih država, u Hrvatskoj se domoljublje još ne mjeri po tome koliko tko državi daje i koliko joj je uplatio poreza, pa je plaćanje na crno jako rašireno, a kazneni postupci protiv utajivača rijetki. Porezna je uprava svakako dužna obračunati neplaćeni porez s pripadajućim kamatama i proslijediti slučaj sudu. Prema Općem poreznom zakonu, za neprijavljivanje poreza može neovisno o sudu izreći i maksimalnu kaznu od 500.000 kuna, piše Jutarnji list

Ako se neprijavljivanje poreza tretira kao prekršaj, maksimalna predviđena kazna koju Prekršajni sud za to može izreći je milijun kuna uz plaćanje neplaćenog poreza s kamatama. Zakon ide na ruku utajivačima. Kazne su niske, utajivači se rijetko nađu pred sudom, a i tada se najčešće provuku s uvjetnom kaznom. Za razliku od niza europskih zemalja koje idu za tim da povećaju naplatu poreza, a ne da pune zatvore, Kazneni zakon u Hrvatskoj ne predviđa prekršiteljima najbolniju kaznu, onu novčanu.

Po važećem Kaznenom zakonu, osoba koja je primala uplate na crno može biti kažnjena s maksimalnih pet godina zatvora, jednako kao i državni dužnosnik koji je zloporabom ovlasti priskrbio sebi imovinsku korist. To znači da ćete istu kaznu dobiti ako opljačkate državu za milijune i ako vas uhvate s džointom, jer je i za posjedovanje marihuane predviđeno do pet godina zatvora. No ulaskom u EU i to se mijenja: po novom Kaznenom zakonu, od siječnja 2013. za utaju poreza predviđeno je do 10 godina zatvora.

Povodom medijskih napisa o neprijavljenim prihodima na svojoj se službenoj stranici oglasio i Marko Perković Thompson, ističući da ga nitko iz Porezne uprave nije zvao ni na kakav razgovor.

Budući da već dulje vrijeme nije održavao koncerte, Thompson se pita čime je mogao zaslužiti da se i njegovo ime nađe na popisu umjetnika koje se po medijima proglašava utajivačima poreza. Smatra da se njegovo ime našlo na toj neslavnoj estradnoj listi jer, kako tvrdi, 'očito netko u ovoj državi ima strah već i od sjećanja na njegove koncerte i izljev domoljubnog naboja koji se tamo može praktično opipati u zraku'.

Također smatra da je sama pomisao na novi Thompsonov album i njegove nove koncerte dežurne medijske stražare natjerala na akciju. 'U situaciji kad se u pitanje dovode temeljne vrijednosti ovog društva, kad se zaboravlja na generale nepravedno zatočene u Haagu, kad se relativizira svetost Domovinskog rata, a napadi na Crkvu postaju sve žešći, i dok nema jake političke snage koja bi se tome suprotstavila, samu pomisao na novu Thompsonovu svirku u Hrvatskoj netko pokušava utišati i prije nego je odsviran prvi takt', zaključuje pjevač, bivši bojovnik iz Čavoglava, u svom reagiranju.