PUCNJAVA U MILANU

Napadač iz Berlina prvo ranio policajca, a zatim ubijen

23.12.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Reuters je na svom Twitteru, pozivajući se na talijanske sigurnosne izvore, objavio da je osumnjičeni napadač na božićni sajam u Berlinu Anis Amri ubijen u pucnjavi u Milanu

Amri je, prenosi agencija ANSA, pucao na policajca koji ga je tražio dokumente te ga je ranio, nakon čega je i sam ubijen, a sve se odigralo u predgrađu Milana, na sjeveru Italije.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti na konferenciji za medije potvrdio je da je ubijeni 'bez ikakve sumnje osumnjičenik za napad u Berlinu'.

Tunižanin osumnjičen da je izvršio atentat u Berlinu u kojem je poginulo 12 ljudi snimljen je neposredno nakon napada i njemački istražitelji vjerovali su da se još uvijek skriva u njemačkoj prijestolnici.


Dvadesetčetverogodišnji osumnjičenik Anis Amri snimljen je u džamiji u četvrti Moabit u utorak, samo nekoliko sati nakon napada, objavila je televizija rbb. Amri u tom trenutku još nije bio osumnjičen za napad kamionom na božićni sajam, a u četvrtak ujutro, kada je policija pretražila džamiju, nije ga tamo mogla naći.

Imigracijski dokumenti Anisa Amrija pronađeni su u kamionu korištenom u napadu na božićni sajam u Berlinu u kojem je ubijeno 12 ljudi, a ozlijeđeni deseci.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni nazvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi je izvijestio da je prvi osumnjičenik za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu ubijen u Milanu.  'Jutros sam obavijestio kancelarku Merkel da je Anis Amri ubijen tijekom operacije', rekao je Gentioni na tiskovnoj konferenciji.

Njemačka je odhanula pošto je iz Italije stigla informacija da je prvi osumnjičenik za napad na božićni sajam u Berlinu ubijen, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. 'Ako se to pokaže točnim, ministarstvu je 'laknulo' što ta osoba više ne predstavlja opasnost', rekao je novinarima glasnogovornik Tobias Plate.

Dodao je da Berlin još nije primio službenu potvrdu iz Italije da je ubijeni u pucnjavi s talijanskim vlastima Anis Amri.  Glasnogovornica vlade Ulrike Demmer kazala je da kancelarka neće ništa komentirati dok iz Italije ne stigne pismena potvrda. 'Molim vas za malo strpljenja', rekla je novinarima.

Najavljeno je da će ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere održati konferenciju za novinare u 14,15 sati, nešto ranije i državni odvjetnik, a isto tako da bi kancelarka Merkel trebala razgovarati s tuniškim predsjednikom tijekom dana. Jedna od tema njihova razgovora trebala bi biti i deportacija osoba kojima je odbačen zahtjev za azil.

Oglasilo se u međuvremenu njemačko ministarstvo vanjskih poslova koje je talijanskim vlastima zahvalilo na vrlo bliskoj suradnji.  Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam, ubijen je u pucnjavi s policijom u Milanu, objavio je ranije ministar unutarnjih poslova Marco Minniti. Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje, rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu.

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju. Kada ga je policijac zatražio dokumente, bez oklijevanja izvadio je pištolj. Policija je uzvratila i usmrtila ga, rekao je ministar. U obračunu je ranjen jedan policajac, ali je izvan životne opasnosti.

'Srećom, nije pogođen u vitalne organe', rekao je Minniti.  'Anis Amri nije imao nikakve dokumente, ali je imao nabijeni pištolj kalibra .22. Njegov identitet potvrdio je forenzičar koji je odmah stigao na mjesto događaja', objavila je talijanska policija na Facebooku.

Talijanske vlasti kod njega su pronašle kartu za vlak od francuskog Chamberyja do Milana, kamo je stigao dva sata prije nego što je zaustavljen blizu kolodvora Sesto San Giovanni.  Njemačka ga je policija optužila za napad pošto je otkrila njegove otiske i dokumente u kamionu, blizu tijela poljskog vozača koji je ustrijeljen u glavu, i za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 100 tisuća eura.

Amri je bio povezan s Italijom, gdje je proveo četiri godine u zatvoru. U zemlju je stigao kao izbjeglica 2011. godine. Na Siciliji je smješten u prihvatni centar za maloljetnike, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Tijekom svog boravka u centru je počinio 'različite zločine', uključujući i izazivanje požara u njemu, piše talijanska 'La Stampa'.

Optužen je kad je postao punoljetan te je poslan u zatvor. Nakon što je odradio svoju kaznu su ga talijanske vlasti pokušale vratiti u Tunis, no zbog problema s tamošnjim vlastima Amriju je bilo omogućeno napustiti Italiju i otputovati na sjever, u Njemačku.

U Njemačkoj su berlinske vlasti već istraživale Amrija zbog sumnje o planiranju terorističkog napada. Imale su informacije o planovima provedbe pljački kako bi se osigurao novac za kupovinu oružja, vjerojatno za teroristički napad. Zbog toga je u Berlinu praćen između ožujka i rujna.

No jedino što su otkrili jest da je radio kao sitni prodavač droge u parku Goerlitzer koji je poznat po raspačavanju narkotika. Državni tužitelji tvrde da su poslali te informacije nadležnim vlastima, te je time završilo njegovo praćenje. Amrijeva obitelj, koja je ostala u Tunisu, pozvala ga je da se preda i poručila mu da ih je obeščastio.