vijeće sigurnosti

Nakon žestokog bombardiranja u kojem su stradale stotine civila, UN traži primirje u Siriji

24.02.2018 u 21:57

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska. U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres u srijedu je pozvao na hitro zaustavljanje tamošnjih "ratnih aktivnosti". 

Usvojeni tekst koji stupa na snagu "bez odgađanja" i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da "sve uključene strane zaustave napade" u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse.

  • +19
Rat u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cilj rezolucije je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih". 

"Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran", istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt. 

Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava. 

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.