MIRO KOVAČ U 'OTVORENOM'

'Nakon Srba i Mađara naša Vlada je 'zaratila' i sa Slovencima'

20.10.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Gotovo 200.000 izbjeglica ušlo je u Hrvatsku od početka izbjegličke krize, a još veći pritisak očekuje se nakon što je granicu Grčke prešlo više od deset tisuća ljudi. Premijer Zoran Milanović tvrdi da će izbjeglice propuštati i dalje, dok oporbeni čelnik Tomislav Karamarko smatra da je situacija izvan kontrole

O utjecaju izbjegličke krize na političke prilike u Europi, u emisiji 'Otvoreno' HRT-a razgovarali su Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova (SDP), Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, Vlatko Cvrtila, politički analitičar, i Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj međunarodnih odnosa u Zagrebu.

Propusnost granice ovisi i o izlaznoj granici na Sloveniji, rekao je Joško Klisović. Potvrdio je da su naša policija i službe na našoj granici, a na srbijanskoj strani nisu uočeni njihovi policajci. Klisović se osvrnnuo i na Orbanove najave kako neće zatvarati granicu tijekom predizborne kampanje: 'Ja ne mogu znati što je gospodin Orban imao na umu kad je zatvorio granicu prema Hrvatskoj.' Što se tiče afere sa zadržavanjem hrvatskog vlaka u Mađarskoj, smatra kako je to bilo koordinirano između policija dviju zemalja.

'Sve što smo prije mjesec dana predviđali oko dolaska izbjeglica - obistinilo se', podsjetio je Miro Kovač o broju izbjeglica koji je stigao na granicu. Prozvao je i ministricu Pusić za koju smatra da lobira za svoju kandidaturu umjesto da bude tu. 'Nakon Srba i Mađara, sada su Slovenci na udaru Vlade', rekao je Kovač. Na pitanje o postojanju osovine Orban-HDZ istaknuo je da je to smiješna insinuacija i rekla-kazala priča te napomenuo kako treba dobro razmišljati i pripremiti se unaprijed za krizu.

Senada Šelo Šabić kazala je da se Vlada prilagođava situaciji, što je normalno, određeni rezultati su postignuti. To su vrlo nategnuti odnosi, a mi smo još u predizbornoj kampanji, odgovorila je Šelo Šabić na pitanje svađamo li se previše sa susjednim zemljama. Složila se da djelomično radimo samo tranzit, jer ljudi ne žele ostati ovdje, a slovensku optužbu za 'prijevozničku ulogu' hrvatske smatra licemjernom, jer to isto radi i Slovenija.

Postoji puno faktora i nepoznanica na koje ne možemo utjecati, istaknuo je Vlatko Cvrtila. Smatra kako je možda trebalo biti više sporazumijevanja i razgovora, što bi saniralo pritiske, no svaka država je ostavljena da se snalazi na svoj način. Ponašanje Mađarske ne smatra čudnim niti posljedicom nehumanosti, već i unutarnjih političkih prilika u toj zemlji gdje postoje ksenofobne snage.