SASTANAK U DUBROVNIKU

Nakon slavlja u Brazilu, Merkel stiže u Hrvatsku

14.07.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak, nakon što je u Rio de Janeiru proslavila pobjedu svoje nogometne reprezentacije na mundijalu, stiže na godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni u Dubrovniku

Merkel dolazi na poziv predsjednika Ive Josipovića, čime Njemačka pokazuje da priznaje regionalnu politiku Hrvatske kao značajan doprinos politici EU-a prema zemljama u regiji. Nakon sastanka u Kneževom dvoru Josipović i Merkel će održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Na godišnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni bit će lideri zemalja u regiji, a ovogodišnji sastanak u Dubrovniku nastavak je strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe koji je u ovom formatu započeo u Zagrebu 1. srpnja 2013. i nastavljen je sastankom procesa Brdo
s predsjednikom Francuske Françoisom Hollandeom 25. srpnja 2013. u Brdu kod Kranja.


Na sastanku će biti donesen zaključak kojim će se predložiti da se sljedeće godine održi samit na vrhu EU-a i jugoistočne Europe.

Sudionici godišnjeg sastanka su, uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga, predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

U ime predsjednika Francuske Republike na sastanku će sudjelovati državni tajnik za poslove EU-a Harlem Désir i povjerenik Europske komisije za energetiku Günther Oettinger.

Teme ovogodišnjeg sastanka bit će politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika. U ponedjeljak će pak predsjednici država jugoistočne Europe, sudionici godišnjeg sastanka procesa Brdo-Brijuni, sudjelovati na plenarnom panelu poslovnog skupa Samit100 biznis lidera jugoistočne Europe, 'Dogovor za novo doba', u hotelu Croatia u Cavtatu.