vole ga stranke

Nakon SDP-a, i HDZ se poslužio pjesmom Jure Stublića. Pitali smo ga što kaže o tome

08.04.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što je SDP odlučio koristiti pjesmu 'Rijeke pravde' Jure Stublića u svojoj izbornoj kampanji, čini se da je druga strana odlučila udariti kontru, pa su se jučer s kamiona na predizbornom skupu u Maksimiru začule Jurine 'Dobre vibracije' s albuma 'Zemlja sreće' iz 1989. godine

Stublićeve pjesme očito su popularne među lijevima i desnima. I dok je SDP-ova koalicija, kao i izborni slogan, nazvana po Stublićevoj pjesmi, s 'Dobrim vibracijama' to nije slučaj, samo su svirale s razglasa.

'To mi je prvi glas. Za sve što se radi u reklamne svrhe, a predizborni skup to jest, u pravilu treba tražiti dozvolu autora. No ovdje se radi o posebnoj situaciji. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekreativno trči po Maksimiru, a Maksimir je i moja omiljena ruta, tako da smo mi ekipa iz šume i u tom smislu bilo bi nekorektno da ja sad njima radim probleme zbog sviranja 'Dobrih vibracija' u Maksimiru. Svaka stranka može povremeno odsvirati neku moju pjesmu jer moje pjesme mogu pozitivno utjecati na političare i njihove sljedbenike da bolje rade u korist Hrvatske i njenih građana. No za svako korištenje ozbiljnijeg opsega potrebno je zatražiti dozvolu autora', rekao je Stublić.

Upitan hoće li im dati dozvolu ako je zatraže, odgovorio je pozitivno.

'Spreman sam svim strankama, osim onima koje propagiraju ekstremne, autoritarne, antidemokratske ideje, dati na korištenje svoje pjesme jer one šire pozitivne ideje te će tako naši izbori postati pozitivniji i uspješniji', rekao je Stublić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: dzonikg

Posebno je naglasio da to što daje dopuštenje ne znači da on staje isključivo uz politiku neke stranke. Naveo je da je suradnja sa SDP-om regulirana, iako nije bila kad je priča krenula tako što su predsjednik RH Zoran Milanović i članovi SDP-a citirali njegove stihove.

'Citiranje stihova bilo je u domeni dopuštenog. Suradnja za korištenje pjesme u širem opsegu naknadno je regulirana', pojasnio je Stublić. Na pitanje je li ista cijena za 'Rijeke pravde' i 'Dobre vibracije', Stublić kaže da je to hipotetsko pitanje jer bi sve ovisilo o tome u kojoj mjeri i kako bi se upotrebljavale.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Krunimir10

O samoj cijeni za 'Rijeke pravde' nije mogao govoriti jer mu to, kako je istaknuo, brani klauzula u ugovoru. Za razliku od dvije spomenute, Stublić ima i jednu koju bi dao s velikim popustom, a nalazi se na prvom albumu Filma iz 1981. godine 'Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi'.

'Veliki popust dajem nekom tko bi koristio pjesmu 'Mi smo pali s Marsa'. Neki bi se u njoj mogli prepoznati', lucidno je zaključio Stublić.

Nakon što smo objavili tekst s odgovorom na upit javio se HDZ kojeg smo pitali hoće li i dalje koristiti Dobre vibracije i jesu li s njom pokušali kontrirati SDP-u. U njemu navode da pjesme koje se reemitiraju u kampanji su slobodan su odabir svakog izbornog stožera, svake izborne jedinice. 'Nema nikakve preporuke, niti se pjesme emitiraju kako bi se nekome ili nečemu kontriralo. Dapače, HDZ vodi svoju kampanju i svojim rezultatima i uspjesima ide pred građane po povjerenje za još jedan mandat. Sve pjesme koje se reemitiraju s play liste, nakon dogadjaja se uredno prijavljuju ZAMP-u, na što HDZ plaća naknadu. U konkretnom slučaju, je li riječ možda, o možebitnom reemitiranju neke od radijskih postaja - takvih spoznaja u Središnjici nemamo. O tome Vam konkretnu informaciju mogu dati u I. izbornoj jedinici.', naveli su iz HDZ-u.