veteran čečenskog rata

Nakon poraza na frontu: Rusija imenovala novog zapovjednika ofenzive u Ukrajini, poznat je po optužbama za korupciju i brutalnosti

08.10.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Ruska vojska je u subotu izvijestila o imenovanju novog zapovjednika svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, nakon niza velikih poraza na terenu i znakova sve većeg nezadovoljstva među elitom u vezi s vođenjem sukoba.

"General vojske Sergej Surovikin imenovan je za zapovjednika združene skupine snaga na području specijalne vojne operacije" u Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

Surovikin (55) je veteran građanskog rata u Tadžikistanu u 1990-im, drugog rata u Čečeniji u 2000-im i ruske intervencije u Siriji 2015.

Dosad je zapovijedao "južnom" skupinom snaga u Ukrajini, pokazuje izvješće ruskog ministarstva objavljeno u srpnju.

Ranije ove godine, britansko Ministarstvo obrane kazalo je kako je Surovikinova karijera više od 30 godina bila opterećena optužbama za korupciju i brutalnost. U veljači 2022. dodan je na popis sankcija Europske unije.

Ime njegova prethodnika nikad nije službeno objavljeno, ali ruska glasila pišu da je to bio Aleksandar Dvornjikov, također veteran drugog čečenskog rata i zapovjednik ruskih snaga u Siriji od 2015. do 2016.

Ova odluka koju je Moskva objavila, što rijetko čini, dolazi nakon niza velikih poraza ruske vojske u Ukrajini.

Ruske snage su početkom rujna potisnute iz najvećeg dijela Harkivske oblasti, na sjeveroistoku, zahvaljujući ukrajinskoj protuofenzivi koja je Kijevu omogućila da oslobodi tisuće četvornih kilometara svog teritorija.

Ruske snage su izgubile i 500 km2 teritorija u Hersonskoj oblasti, na jugu i u zadnji tren su se povukle iz Limana, logističkog središta koje je sada u rukama Kijeva, kako ne bi ostale u okruženju.

  • +4
Sergej Surovikin Izvor: Profimedia / Autor: TASS / TASS / Profimedia

Ovi su porazi potaknuli kritiku među ruskom elitom, a čečenski vođa Ramzan Kadirov posebno se obrušio na vojno zapovjedništvo dok je visoki parlamentarni dužnosnik Andrej Kartapolov javno pozvao vojsku da "prestane lagati" u vezi sa svojim gubitcima.

Vijest dolazi na dan kada je u eksploziji djelomično uništen Krimski most, infrastrukturni objekt važan za opskrbu poluotoka koji je Moskva anektirala i za ruske snage u Ukrajini, a veoma drag Vladimiru Putinu.