NEOZBILJNA VLAST

Nakon pet mjeseci izmijenjen Zakon o zabrani pušenja

24.09.2009 u 18:10

Bionic
Reading

Sabor je danas, nakon manje od pet mjeseci primjene, izmijenio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čime će se, među ostalim, vlasnicima kafića manjih od 50 četvornih metara omogućiti da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima smjeti pušiti, uz određene tehničke preduvjete

Po izmijenjenom zakonu, u većim kafićima i restoranima moći će se odrediti prostor za pušenje, koji ne smije biti manji od 10 četvornih metara, ali ni veći od 20 posto površine za posluživanje. U pušačkim dijelovima kafića i restorana neće se smjeti posluživati hrana ni piće.

Zakon i dalje zabranjuje pušenje u zdravstvenim ustanovama i 20 metara u krugu od ulaza u takve ustanove, a omogućeno je pušenje psihijatrijskim bolesnicima na rehabilitaciji izvan psihijatrijskih bolnica. Za predložene izmjene glasovalo je 73, protiv je bilo 12, a suzdržano pet zastupnika.

Zakon će na snagu stupiti osam dana od objave u Narodnim novinama, vjerojatno početkom listopada.

Saborska je oporba danas vladi spočitnula da je donošenjem Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ugostiteljima prouzročila značajne štete, a resornog ministra Darka Milinovića prozvala da neozbiljnim izjavama stvara pravnu nesigurnost.

'Neozbiljno je i nedopustivo da ministar izjavljuje da će se zabrana pušenja vratiti kad prođe recesija', kazao je SDP-ovac Nenad Stazić, koji tumači da ministar tako straši ugostitelje koji u adaptaciju lokala moraju uložiti značajan novac.

Ustvrdio je i da je zakon znatno oštetio ugostitelje i doveo do gubitka tri tisuće radnih mjesta. 'Tko će hraniti njihovu djecu, tko za to snosi odgovornost i zašto se vlada tako poigrava sudbinama građana', upitao je Stazić.

Zakon je podržao Boris Klemenić (HSS), koji smatra da je Vlada našla pravu mjeru između potrebe za zaštitom nepušača i prava izbora ugostitelja, kao i da je izišla u susret ugostiteljima u kriznim vremenima. Naveo je da je ugostiteljima za nekoliko mjeseci primjene Zakona promet pao za čak 70 posto.

Protiv predloženih izmjena je Marin Brkarić (IDS), koji šestomjesečni rok za prilagodbu ugostitelja smatra prekratkim.

Miljenko Dorić (HNS) protivi se, pak, ublažavanju pravila o pušenju u javnim prostorima. 'Mijenjate zakon jer su vam ugostitelji rekli da treba tako, ali o tome niste pitali nepušače, mlade koji posjećuju kafiće i njihove roditelje', rekao je Dorić.

Sabor je kratko raspravio prijedlog Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora i pristupio glasovanju o raspravljenim prijedlozima.