NELJUDSKI UVJETI U PRITVORU

Nakon Peše, puštanje iz pritvora traži i Matanović

19.03.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Nakon što je drugooptuženi u slučaju 'veliki maestro' Robert Peša, odlukom Ustavnog suda pušten iz pritvora u Remetincu, istom se scenariju nadaju suoptuženi Josip Matanović i Igor Petlevski

Peša je pušten da se brani sa slobode jer se Ustavnom sudu žalio na neljudske uvjete u pritvoru. 'Nadam se da će Ustavni sud ostati dosljedan te da će uvažiti ustavnu tužbu mog klijenta i ukinuti mu pritvor', izjavio je Matanovićev branitelj, odvjetnik Branko Šerić. Dodao je kako je prošlog tjedna podnio posljednju tužbu Ustavnom sudu. 'Nisam vidio odluku Ustavnog suda u odnosu na Roberta Pešu. No ako je sve to točno, moj se branjenik Josip Matanović nalazi u istoj situaciji. Njegova se tužba odnosila na predugo trajanje postupka, ali nismo navodili nehumane uvjete u pritvoru, u kojima se nalaze ne samo on nego i više stotina drugih pritvorenika.'

S obzirom na to da je i Igor Petlevski preko svog odvjetnika Krešimira Krsnika također podnosio ustavne tužbe, može se očekivati da će i on uz argumente iz Pešine tužbe tražiti da ga se pusti na slobodu.

Peši je pritvor ukinut zbog predugog trajanja. Naime, on je uhićen još u svibnju 2007, a budući da suđenje još traje, pitanje je koliko bi još prošlo do pravomoćnog izricanja kazne. Ustavni sud ocijenio je i da su Peši u postojećim pritvorskim uvjetima povrijeđena ustavna prava na čovječno postupanje i očuvanje dostojanstva, piše Jutarnji list.

Prvenstveno ističu nezadovoljavajuće uvjete u ćelijama i činjenicu da pritvorenik nema za sebe četiri metra kvadrata i 10 kubika prostora kako je propisano europskim standardima. Nadalje se spominje neadekvatna zdravstvena zaštita, mogućnost prehrane i higijene u normalnim uvjetima i slično.