UDRUGE PROZIVAJU HZZO

'Nakon otkaza Medikolu, onkološki pacijenati predugo čekaju na PET/CT'

30.05.2016 u 10:39

Bionic
Reading

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) upozorila je u ponedjeljak na problem povećanja listi čekanja na pretragu PET/CT-om, do čega je došlo zbog toga što je od 1. travnja HZZO prekinuo ugovor s Poliklinikom Medikol za obavljanje te pretrage u KBC-u 'Sestre milosrdnice', pa se svi onkološki pacijenti sada preusmjeravaju u KBC Zagreb

U međuvremenu je od 17. svibnja Poliklinika Medikol ispunila kvote odobrenog limita za ugovorene postupke u ostalim regionalnim centrima - Rijeci, Splitu i Osijeku te više ne može primati uputnice na teret HZZO-a, pa na pretragu PET/CT-om u Hrvatskoj trenutno čeka više od stotinu pacijenata, navodi u priopćenju predsjednik KUZ-a Ivica Belina.

Ističe i kako su samo tijekom prva dva dana novonastale situacije u KUZ-u primili čak 60 upita pacijenata.

'KBC Zagreb je najavio primanje 400 pacijenata mjesečno, ali fakturirao je samo 255 pretraga za mjesec travanj. Liječnici onkološke pacijente upućuju na dijagnostički manje prihvatljivije i relevantne pretrage za onkološke pacijente (MR, CT) kako bi smanjili liste čekanja. Posljedica toga je da su prema podacima s kojima Koalicija raspolaže neki od onkoloških pacijenata dobili termin za kontrolnu pretragu tek u listopadu 2017. godine'.

Iz KUZ-a upozoravaju kako trenutno onkološki pacijenti od dana predbilježbe do dobivanja nalaza čekaju predugih 50 do 60 dana.

'Budući da je Republika Hrvatska trenutno druga zemlja u Europi po smrtnosti oboljelih od zloćudnih bolesti, ovakvu situaciju smatramo iznimno opasnom i nedopustivom za onkološke pacijente, kojima je dostupnost pravovremenih dijagnostičkih postupaka i adekvatnog liječenja od životne važnosti'.

To je, pojašnjavaju, opasno jer je nemoguće pravovremeno i točno odrediti stupanj proširenosti bolesti te pratiti učinkovitost njihovog liječenja.

Očekuju da će se lista čekanja i dalje produživati zbog porasta pritiska pacijenata na KBC Zagreb, kao jedino mjesto na kojem se onkološki pacijenti iz cijele Hrvatske mogu naručiti na PET/CT pretragu od 17. svibnja.

Napominju i kako od 1. travnja u KBC-u Zagreb ni jedan pacijent nije obavio PET/CT pretragu u anesteziji, a još više zabrinjava što to ne može napraviti ni jedno dijete s zloćudnom bolešću, što je na lokaciji Medikola u KBC-u 'Sestre milosrdnice' bila ustaljena praksa.

U KUZ-u navode da su o cijeloj smo situaciji još 11. travnja obavijestili Ministarstvo zdravlja i zatražili sastanak s ministrom zdravlja Darijom Nakićem, dok su 25. travnja uputili dodatne informacije o tome da se u KBC-u Zagreb ne može obaviti PET/CT pretraga za djecu u anesteziji.

'Do danas nismo dobili nikakvu informaciju na koji način Ministarstvo zdravlja planira razriješiti situaciju povećanja liste čekanja za onkološke pacijente i produljenje čekanja na pretragu, niti smo pozvani na sastanak u Ministarstvo', navodi Belina.