dužničko ropstvo

Nakon nove 'injekcije' od 8,5 milijardi eura, Cipras tvrdi: Grčka će uskoro stajati na svojim nogama

16.06.2017 u 12:13

Bionic
Reading

Grčka će uskoro financijski stajati na svojim nogama, rekao je u petak premijer Aleksis Cipras, dan nakon što su kreditori pristali isplatiti novi paket pomoći

'Poduzeli smo odlučan korak koji će našu državu izvesti iz ekonomske krize', poručio je Cipras dodajući da se sada treba potruditi napraviti zamah. Grčki premijer je u četvrtak navečer na svom Twitter profilu napisao da 'okreću novu stranicu'.

Ministri financija eurozone postigli su u četvrtak dogovor o odobravanju najnovije tranše financijske pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8,5 milijardi eura.

Najnovija tranša međunarodne pomoći, treća u posljednjih sedam godina, pomoći će Grčkoj u sprječavanju nove dužničke krize u srpnju, kada na naplatu dospijeva slijedećih sedam milijardi duga za zajmove. Tu pomoć morat će odobriti parlamenti u nekoliko zemalja, prenosi Reuters.

Predstavnici članica eurozone pozdravili su financijske i strukturne reforme donesene u Grčkoj, koje uključuju promjene u porezu na dohodak i mirovinsku reformu.

Njemačka, koja inzistira na strogim uvjetima za nastavak pomoći, voljna je razmotriti ublažavanje grčkog dužničkog tereta kroz reprogramiranje vraćanja dugova nakon što sljedeće godine istekne trenutni paket pomoći.

Grčka će nakon toga ponovno moći posuđivati novac na financijskim tržištima.