ŠUTLJIVA KOSOR

'Nakon Milanovićevog juhuu, nemam što komentirati'

JADRANKA KOSOR MOBITEL

JADRANKA KOSOR MOBITEL

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je danas da vjeruje da će doći do sporazuma s predsjednikom Ivom Josipovićem i da će on prihvatiti 4. prosinca kao datum održavanja idućih parlamentarnih izbora

Kosor je kazala da je čula da je Josipović, nakon što je 4. prosinca naznačen kao datum izbora, kazao da će vidjeti hoće li to biti 5., 6. ili 7. prosinca.

'Upozorila bih da članak 5. Zakona o izborima hrvatskih zastupnika u Sabor jasno kaže da se izbori imaju održati neradnim danom, a to je nedjelja', navela je premijerka dodavši da je drugačije moguće 'jedino ako predsjednik nekim ukazom odredi da je neki od datuma koje je spomenuo neradni dan, ali i to je u ovlasti Hrvatskog sabora'.

Premijerka je danas na trajektu Ilovik, koji je plovio između luka Valbiska na Krku i Merag na Cresu, predsjedala sjednicom užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje turističke sezone.

Na zamolbu da komentira navode oporbe, to jest predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da 4. prosinca nije dobar datum s ustavno-pravnog stajališta jer će se 'zakomplicirati stvari oko referenduma', rekla je da nema što komentirati ono što kaže šef oporbe te da je niti jedna Milanovićeva izjava ne može iznenaditi.

Činjenica je da je to što smo završili pregovore, ostvarili povijesni cilj za Hrvatsku, sve Hrvate i građane Milanović komentirao jedino riječju 'juhuu' - i tu se nema više što dodati ni komentirati, kazala Kosor.

Nastavila je da je nakon jučerašnjeg dogovora odnosno potpisa Kukuriku koalicije bitno samo jedno, to jest da se znaju potpisati, što su, kako je rekla, i sami kazali.

'Mi vjerujemo ali i ne moramo vjerovati jer nismo vidjeli da su se zaista potpisali. Nismo vidjeli što su potpisali, a kako smo čuli od njih to ne znaju ni članovi njihovih stranaka', istaknula je premijerka dodavši da se ne zna što oni zapravo nude i predlažu.

Novinare je zanimao datum raspuštanja Sabora na što je odgovorila da će se o tome odlučiti kada dođe vrijeme, vodeći računa o zakonskim rokovima koji su nužni za vođenje kampanje, predaju lista i ostale poslove, odnosno vodeći računa o poslovima koje Vlada i Sabor moraju obaviti do potpisivanja pristupnog ugovora.

Do potpisivanja pristupnog ugovora imamo još puno posla, moramo izmijeniti neke zakone, netko ga mora i verificirati, to jest netko mora znati kakav će se tekst ugovora potpisati, kazala je Kosor, naglasivši da će sve to raditi vladajuća većina, Vlada i zastupnici u Saboru.

'I o tome bi oporba morala itekako voditi računa kad govori o osobnim ili ne znam kojim interesima. Osobni interesi svih članova Vlade i vladajuće koalicije su bili završiti pregovore, a mi smo to građanima obećali i izvršili', zaključila je premijerka Kosor.

Na upit o datumu referenduma Kosor je odgovorila da će to biti u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi