ministarstvo vanjskih poslova

Nakon pljuske iz SAD-a, Vlada poručila da zaštitu manjina 'stavlja na najvišu razinu'

17.08.2017 u 19:25

Bionic
Reading

Nakon što je SAD u godišnjem izvješću o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. upozorio na veličanje NDH i relativizaciju ustaških zločina u Hrvatskoj, u četvrtak se oglasilo naše Ministarstvo vanjskih poslova: 'Želimo istaknuti da aktualna Vlada stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih'

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova primilo je na znanje izvješće američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u Republici Hrvatskoj, koje se odnosi na 2016. godinu. Želimo istaknuti da aktualna Vlada RH od trenutka dobivanja povjerenja građana, stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih prava.

U dijalogu s predstavnicima svih manjina, Vlada RH promovira međusobno uvažavanje, suradnju i solidarnost te konstruktivni dijalog, kao i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima. Vlada će nastaviti blisku suradnju sa svim dionicima u hrvatskom društvu u cilju ostvarivanja načela i programa svoga rada. U tom pogledu ćemo nastaviti i razmjenu mišljenja vezano za pitanja navedena u Izvješću za 2016. s Vladom SAD', priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016. u redovitom godišnjem izvješću o vjerskim slobodama, spomenuvši bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.