SPOR OKO KORIŠTENJA PROSTORA

Nakon jednodnevnog prekida, kontrola leta ponovno djeluje u Zračnoj luci Rijeka

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2020 11:26
  • Objavljeno 26.04.2020 u 11:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Zračnoj luci Rijeka na Krku u nedjelju ponovno djeluje kontrola leta, nakon jednodnevnog prekida rada zbog spora oko prostora kojeg koristi u zračnoj luci.

Iako nema redovnoga zračnog prometa, zračna luka sad ponovno može primiti zrakoplove u hitnim slučajevima.

Kako je za Hinu potvrdio direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić, u petak su po njegovu nalogu promijenjene brave na ulazima u prostore koje koristi Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP). Spor je nastao oko vlasništva nad tim prostorom u kontrolnom tornju i aerodromskoj zgradi.

Palalić tvrdi da su objekti u toj zračnoj luci vlasništvo isključivo Zračne luke Rijeka, jer je ona, odnosno njen pravni prednik, bio investitor u toranj i druge objekte.

'Hrvatska kontrola zračne plovidbe je 20 godina imala ugovor o zakupu prostora, a sad odjednom tvrdi da su prostori njihovi', rekao je direktor Zračne luke. Naveo je da je Zračna luka Rijeka od HKZP tražila da im omogući ulaz u te prostore, odnosno da dobiju kopiju ključeva ili magnetnih kartica pomoću kojih se ulazi, a da je to više puta odbijeno. Među ostalim, pristup tim prostorima, Zračna luka Rijeka mora imati zbog mjera zaštite civilnog zračnog prometa, rekao je.

Tomislav Palalić ističe da HKZP nitko ne sprečava da radi, pa ni nakon promjene brava.

'Oni su sami odlučili da neće raditi, a to su dužni prema zakonu', naglasio je. Nikakav proboj njihovih mjera se nije dogodio, na što su se pozivali u obrazloženju prestanka rada, kazao je.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe je za medije izvijestila da je prekinula s radom od petka poslijepodne, nakon promjene brava, jer je time, kako su naveli, učinjen proboj u njihov sustav zaštite, pri čemu je došlo do narušavanja integriteta u pružanju usluga kontrole zračne plovidbe. Kako se doznaje, HKZP smatra da bi se kontrolni toranj i drugi prostori koji koristi, trebali upisati kao njezino vlasništvo, jer je u njih instalirana sva njihova oprema za kontrolu zračnog prometa.

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je da su njeni policijski službenici izašli po dojavi o promjeni stanja u prostoru jednog korisnika,na teren u Zračnu luku Rijeka u petak, samo kako bi utvrdili činjenično stanje. 

Za sljedeći tjedan najavljen je razgovor predstavnika Zračne luke Rijeka i HKZP u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, na kojem će se razgovarati o sporu vezanom uz korištenje prostora u zračnoj luci na Krku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!