DRAGULJ U KRUNI

Nakon Indije i Pakistan traži povratak britanskog kraljevskog dijamanta

07.12.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Nakon dugogodišnjih indijskih pokušaja da povrati dijamant Koh-i-Noor od Britanaca, danas je i Pakistan podnio službeni zahtjev za povratak tog dijamanta vrijednog oko 100 milijuna funti, a koji je dio britanskih kraljevskih dragulja te se nalazi u kruni kraljice Elizabete II. i pomno čuva u londonskom Toweru

Kako javljaju britanski mediji, zahtjev za povratak 105-karatnog dijamanta podnio je u ime pandžabske skupine za očuvanje nacionalne baštine pakistanski odvjetnik Javed Iqbal Jaffry. Odvjetnik koji je dosad u čak 786 navrata pisao kraljici ne bi li je uvjerio kako dijamant pripada Pakistanu, u svojem je tužbenom zahtjevu tužio upravo britansku kraljicu koju smatra najodgovornijom za, kako je objasnio, ‘privatnu pljačku i krađu koja očito ne podliježe zakonu’.


Jafrry tvrdi kako je dijamant Koh-i-Noor (Planina svjetlosti) ilegalno iznesen iz povijesne pokrajine Pandžab, a na koju, uostalom kao i na dijamant, pravo polažu Indija i Pakistan. Naime, 1849. Britanska istočnoindijska kompanija zauzela je Pandžab nakon čega započinje stogodišnje razdoblje pakistanske povijesti pod britanskom kolonijalnom vlašću. Godinu dana kasnije, Britanska istočnoindijska kompanija konfiscirala je dijamant od Duleea Singha, posljednjeg maharadže u carstvu Sikha te je dijamant postao dio kraljevskih dragulja kada je kraljica Viktorija 1877. postala carica Indije.

Ove godine skupina bolivudskih zvijezda i indijskih biznismena podnijelo je na londonskom Visokom sudu zajednički zahtjev za povrat ‘Planine svjetlosti’ Indiji smatrajući kako upravo ta država polaže pravo na dragulj, kao što još uvijek polaže pravo na spomenutu povijesnu regiju Pandžab, koja je poput Kašmira podijeljena nakon četiri indijsko-pakistanska rata vođena krajem 40-ih godina prošlog stoljeća.

Kada je kraljica Elizabeta posjetila Indiju u povodu 50. obljetnice osamostaljenja 1997., zahtjevi za povrat dijamanta Indiji bili su izraženi, a pridružili su im se i neki parlamentarci. Šesnaest godina kasnije, britanski premijer David Cameron prilikom posjeta Indiji izjavio je kako dijamant neće biti vraćen u Indiju i kako bi takav potez bio nelogičan što je izazvalo buru negodovanja indijske javnosti, među kojima je najglasnija bila ona unuka Mahatme Gandhija koji je izjavio kako bi se Britanija vraćanjem dragulja iskupila za sve nedaće prouzrokovane kolonijalnom vlašću.