grad zagreb

Nakon dvije godine odustaje se od odora za učenike, Bandić poništio natječaj težak 5,5 milijuna kuna

12.06.2019 u 16:07

Bionic
Reading

Grad Zagreb poništio je natječaj za nove uniforme za osnovne škole u školskoj godini 2019./20., vrijedan 5,5 milijuna kuna, zbog slabog interesa, čime je, barem za sljedeću godinu, obustavljen projekt koji se provodio prethodne dvije godine

Kako se navodi u obrazloženju gradonačelnika Milana Bandića, razlog su rezultati ankete koji pokazuju kako je prvotni interes učenika i njihovih roditelja za nošenje školskih odora smanjen, odnosno uočen je trend opadanja interesa, donosi Večernji list.

'Također pokazuju kako su se odore u većini škola uključenih u projekt nosile samo u pojedinim razrednim odjelima i samo u prigodnim situacijama. Iz svega toga razvidno je da se ciljevi uvođenja kodeksa odijevanja u školama ne mogu ostvariti na predviđeni način pa je prestala i potreba za provođenjem ovog postupka', zaključuje se u obrazloženju.

Dokument: "Odluka o poništenju nabave školskih odora"

Šivački odjel URIHO-s naručio je materijal za izradu kompleta školskih uniformi, odnosno za 18.000 majica kratkih rukava, devet tisuća majica dugih rukava, isto toliko hoodica, a i 5500 'običnih' te 3500 papuča za školu na vezanje. Također su morali uložiti u posebne strojeve i obučiti ljude, piše Večernji list.

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić rekao je da ne namjeravaju zatvoriti pogon, već će kontaktirati sa školama koje su i dalje zainteresirane za nošenje uniforma te nastojati s njima nastaviti suradnju, kao i s roditeljima, jer će uniforme ići na njihov trošak.

Dosad je Grad Zagreb na uniforme potrošio 20 milijuna kuna, a taj su novac, ističe oporba, mogli utrošiti za kupnju računala, povećanje sigurnosti oko škola, zamjenu azbestnih krovova ili obnavljanje dijelova objekata koji su puni gljivica i vlage.