presica nacionalnog stožera

Stožer odbija kritike Đikića, Fižulića i ostalih, tvrde da ne žele raditi paniku. Capak ipak zavapio: Sjever zemlje nam gori!

09.11.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Nakon dugo vremena nacionalni Stožer civilne zaštite kreće s održavanjem konferencija za medije. One će se održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom u 11 sati

Pomoćnica ministra zdravstva Vili Beroša, Vera Katalinić-Janković, kazala je da je u odnosu na jučer 16 novih pacijenata na respiratoru, 53.000 ih se oporavilo, 2227 u 24 sata, a 79 osoba je u posljednja 24 sata otpušteno iz bolnica.

Ukupno su od početka epidemije preminule 832 osobe.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je broj zaraženih u svijetu prešao 50 milijuna. U Hrvatskoj je 750,4 incidencija na 100.000 stanovnika. Lošije od nas su Francuska, Slovenija, Luksemburg i Češka.

Po smrtnosti smo na 13. mjestu od 27 zemalja Europske unije. To je, kaže Capak, dobar pokazatelj.

Kaže da nam je rast 4,4 posto dok je u tjednima prije bio i sto posto. 'Porast stagnira i situacija će se popraviti', uvjeren je.

'U Hrvatskoj je, što se tiče mjera, razlika od županije do županije. U ovom trenutku gori nam sjever zemlje - 1300, tj. 1400 je incidencija u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji', kazao je.

Na pitanje jesu li maske na javnim okupljanima obavezne ili ne, Davor Božinović kazao je da su na otvorenom obvezne tamo gdje se ne može održavati fizička distanca od 1,5 metara.

  • +16
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Sve više građana odgovorno se ponaša i nose maske i u zatvorenim i u otvorenim prostorima. O jučerašnjem prosvjedu je sačinjeno izvješće inspektora civilne zaštite...' Kaže da treba voditi računa o mentalnoj slici nacije, pogotovo mladih, da su situacije poput jučerašnjeg prosvjeda naišle na osudu drugih i da je to dobro.

Capak je na pitanje o tome jesmo li dosegnuli plafon u broju testiranih kazao da nismo. 'Antigenski testovi se primjenjuju na simptomatskim pacijentima. Njihovu lažnu negativnost anuliramo tako da svi koji su negativni idu na PCR testiranje', pojasnio je.

Na pitanje jesu li u dnevnoj statistici i oni koji su pozitivni, a nisu testirani, već se vode kao 'vjerojatni slučajevi', kazao je da se to kod nas gotovo uopće ne koristi. 'Liječnici obiteljske medicine upisuju to na centralnu platformu. No to ne ide u platformu novozaraženih, no idemo na spajanje platformi, i onda će se takvi pribrajati među novozaražene', pojasnio je.

Davor Božinović rekao je kako svakodnevno razmišljaju o mjerama i dovode ih u korealaciju s mjerama iz drugih zemalja. Naši trendovi su gotovo identični s onim u zemljama koje neko vrijeme imaju policijski sat i stroge mjere', kazao je Božinović.

U školama je situacija stabilnija nego u visokom školstvu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je po podacima s hrvatskih sveučilišta stanje relativno dobro. 'Već sada se primjenjuje hibridni pristup, recimo na Sveučilištu u Rijeci. U Puli su na online nastavi, a 235 pozitivnih studenata je na Sveučilištu u Zagrebu te je zaraženo 90 zaposlenih. U Splitu se broj vrti od 15 do 30 studenata... Sva sveučilišta su u roku od 24 sata spremna prebaciti nastavu online', kazao je.

U školama je situacija stabilnija nego u visokom školstvu. Uočavamo pad broja pozitivne djece - 28. listopada 1440, a danas 1119', kazao je Fuchs.

Hrvatska policija sigurno neće ići po stanovima i brojati ljude

'Hrvatska policija sigurno neće ići po stanovima i brojati ljude, ali privatna druženja su najveći izvor zaraze i pozivamo sve da ograniče kontakte, pogotovo u ovim danima pred Martinje', kazao je Božinović.

Na pitanje ima li lijekova za onkološke bolesnike, Vili Beroš je kazao da je ova kriza naglasila sve loše što je bilo u zdravstvenom sustavu. Oko 11. studenog bi trebao biti uplaćen dug veledrogerijama, što će stabilizirati opskrbu lijekova za onkološke bolesnike. 'Vjerujem da je kriza privremena. Moramo znati da iz godine u godinu na svjetskoj razini troškovi zdravstvenog sustava rastu od osam do deset posto', kazao je. Istaknuo je da do sada nismo mjerili ishode liječenja.

Na pitanje imamo li projekciju o broju umrlih do kraja studenog, Capak je rekao da je velika brojka umrlih posljedica događanja otprije dva tjedna, kada smo imali stopostotni rast zaraženih. 'Konačna brojka umrlih se generira iz broja novooboljelih. Meni se činilo da je do kraja mjeseca prevelika brojka od 1500 umrlih do kraja mjeseca. Teško je to prognozirati. Ako nam broj zaraženih stagnira, broj umrlih će padati', poručio je.

PU zagrebačka provodi opsežne izvide u KB-u Dubrava

Beroš je na pitanje o KB-u Dubrava kazao da najoštrije osuđuje nehumani čin isključivanja struje na drugom katu. 'Tome treba stati na kraj. Zdravstveni sustav nema mjesta za pojedine interese. U KB-u Dubrava je znatno bolje', kazao je.

Na pitanje o planu za Kolonu sjećanja u Vukovaru, Capak je rekao da će se to sigurno održati. 'Sutra je ponovno sjednica o tome i nadam se da ćemo se dogovoriti. Sve će se održati s minimalističkim pristupom', poručio je.

Božinović je dodao da PU zagrebačka provodi opsežne izvide u KB-u Dubrava.

Na pitanje o jasnoj strategiji čiji su koraci određeni brojem zaraženih, Capak je kazao da je izvjesni gospodin Fižulić, za kojeg nije znao tko je, izjavio da će ući u povijest kao osoba koja kaže da lockdown nema efekta. 'Ja sam rekao da policijski sat nema efekta', kazao je Capak.

'Semafor koji imaju određene zemlje nije se pokazao najuspješnijim. Ne dvojim da to može građanima olakšati razumijevanje određenih mjera. Kompariramo mjere u cijelom svijetu i balansiramo te mjere u skladu s našim uvjetima. Postoje zemlje koje su se zatvorile, a nemaju dobre rezultate. Pitanje je što i kako dalje. Nekakve kuharice nema', kazao je Beroš.

Kaže da postoje primjeri zemalja koje su donosile mjere u panici, kada su im brojke počele rasti. To je kontraproduktivno. Kada je riječ o hospitalizaciji teško oboljelih i onih kojima je potreban respirator, kazao je da bolnice i županije mogu predvidjeti što će se događati i da se moraju prilagoditi jer u drugom tjednu od zaraze simptomi se počinju pogoršavati, kazao je.

Beroš je rekao da zaštitne opreme ima oko 1300 tona u skladištima. 'Ona su puna i razmišljamo o stalnom zanavljanju zaliha', kazao je Beroš.

Alemka Markotić kazala je da u njezinoj klinici ima dovoljno opreme.

Nekoliko minuta prije konferencije za novinare na stranici koronavirus.hr objavljeni su najnoviji podaci.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 142 pacijenta.

Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 68.776 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 832 preminule, ukupno su se oporavile 53.002 osobe, od toga 2227 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28.122 osoba. Do danas je ukupno testirano 564.686 osoba, od toga 5670 u posljednja 24 sata.

Nacionalni Stožer civilne zaštite održat će konferenciju za novinare, što znači da se vraća praksi redovitih konferencija kako bi javnost imala bolji uvid u sve ono što se trenutno događa vezano uz pandemiju koronavirusa i mjere koje se poduzimaju.

Stožer će konferencije odsad održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom u 11 sati.

  • +44
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL