IZBORI U BIH

Nakon 55 posto prebrojanih glasova Krišto vodi ispred Komšića, Bećirović i Cvijanović odnijeli pobjede

03.10.2022 u 07:07

Bionic
Reading

Prema trenutno dostupnim podacima na stranici Centralne izborne komisije (CIK), Borjana Krišto (HDZ) vodi u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, javlja Klix.ba

Prema ovim podacima, nakon skoro 55 posto prebrojanih glasova Krišto ima 117.147 glasova ili 51,36 posto, a Komšić ima 110.928 glasova ili 48,64 posto.

Ovi rezultati pomalo su neočekivani jer je, prema rezultatima koje su sinoć objavljivale razne stranke, već proglašena uvjerljiva pobjeda Komšića i poraz Krišto.

No, kako napominje Klix.ba, ovi trenutni rezultati CIK-a ne moraju ništa značiti jer ima dovoljno glasova koji nisu prebrojani da dođe do promjene u korist Komšića. Posebno ako se zna da su razlike između ova dva kandidata izrazito velike kada je riječ o različitim dijelovima BiH, odnosno zato što je njihovo biračko tijelo izrazito teritorijalno podijeljeno.

Stoga je moguće da razlika dolazi zbog toga u kojem je dijelu FBiH tko brojao glasove.

Očekuje se da CIK uskoro objavi ažurirane rezultate koji će otkloniti dileme u vezi s pobjednikom u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Već je sigurno da su druga dva člana Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

  • +18
Izbori u BiH Izvor: EPA / Autor: ALEKSANDAR GOLIC

Komšić u nedjelju proglasio pobjedu

Željko Komšić je u nedjelju nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

'Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima', kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF).

Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Kazao je da će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.

'To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije etničkim opredjeljenjima, no i ubrzanje procesa uspostave vlasti', kazao je Komšić.