Po uzoru na EU parlament

U Saboru osnovana grupa 'Zastupnici za borbu protiv raka'

25.04.2019 u 14:17

Bionic
Reading

U Hrvatskome saboru osnovana je skupina "Zastupnici za borbu protiv raka" (ZBPR), po uzoru na skupinu "MEPs against cancer" u Europskom parlamentu, sa svrhom poticanja izvršne vlasti da postigne zadane ciljeve iz programa Vlade za borbu protiv raka.

U ZBPR-u su članovi svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika u Hrvatskome saboru, čime se želi istaknuti nadstranačka važnost borbe protiv raka, predsjednik ZBPR-a je Siniša Varga (nezavisni), a Romana Jerković (SDP) i zastupnik Ivan Ćelić (HDZ) su dopredsjednici.

Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od raka u Europskoj uniji, a ZBPR omogućuje zastupnicima detaljnu raspravu o različitim i multi-sektorskim aspektima borbe protiv raka, kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična i palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije i sl.

ZBPR će kontinuirano surađivati s Vladom i resornim ministarstvima, posebice s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode, strukovnim komorama, kao i Uredom pučke pravobraniteljice te lokalnim i regionalnim vlastima, priopćio je predsjednik ZBPR-a Siniša Varga.

Na radnom sastanku ZBPR-a pod naslovom "Gledišta pacijenata na politiku u borbi protiv raka", koji je održan u četvrtak, gosti iz nekoliko udruga civilnog društva koje se bave zdravstvenom problematikom predstavili su svoja gledišta o alarmantnosti aktualne situacije i informirali zastupnike o mogućnostima poboljšanja borbe protiv raka kroz ciljane promjene u organizaciji i modelu financiranja zdravstvene zaštite.

  • +7
Projekt 'Nisi sama - ideš s nama' Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina istaknuo je da udruge pacijenata svesrdno pozdravljaju inicijativu ZBPR jer je rak jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, koji predstavlja složeni društveni problem za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku.

"Ovu inicijativu smatramo prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti", kazao je Belina.

Osobito je važno što je ZBPR pokrenut uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka, koji treba značajno unaprijediti sveobuhvatnu onkološku skrb u Hrvatskoj i promijeniti negativne trendove u pojavnosti malignih bolesti i smrtnosti od raka, dodao je Belina.