rupa bez dna

Nakon 35 milijuna za gradnju, sad se traži tko bi za 700.000 kuna godišnje održavao Spomenik domovini

23.02.2022 u 19:29

Bionic
Reading

Grad Zagreb raspisao je nabavu za održavanje Spomenika domovini, procijenjene nabavne vrijednosti 700 tisuća kuna. Riječ je o spomeniku za koji je izdvojeno nešto više od 35 milijuna kuna

Najavljujući jučer otvorenje žičare Sljeme i predstavljajući cijene karata koje će građani plaćati za vožnju do vrha Medvednice i nazad, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naveo je da je riječ o 'naslijeđenom megalomanskom projektu' za koji će Zagrepčani u narednih 12 godina plaćati 45 milijuna godišnje. Žičara je, podsjetimo, koštala 537 milijuna kuna.

Nešto manje megalomanski, ali podjednako grandiozno skup, u Bandićevoj i HDZ-ovoj vladavini gradom bio je Spomenik domovini. Spomenik autora Nenada Fabijanića cijenom je premašio 35 milijuna kuna. Ali kao i većina stvari koja je obilježila vladavinu bivšeg gradonačelnika, to nije konačna svota.

Prije nekoliko dana Grad je raspisao javnu nabavu za njegovo održavanje u narednih godinu dana procijenjene nabavne vrijednosti 700 tisuća kuna.

Naime, kako stoji u dokumentaciji o nabavi, odnosno Elaboratu godišnjeg održavanja spomenika, voda u fontani po zakonu mora biti čista, bistra i dovoljno kvalitetna da se može piti, a osim održavanja vode čistom i mekom, onaj tko dobije posao morat će održavati portal, stakleni zid, svjetlosne i elektromotorne pogone, rasvjetu, kamen unutar fontane, plamenik...

Uz spomenuto, tu je rješavanje nepredvidivih oštećenja i hitnih intervencija koje moraju, zbog sigurnosti ljudi i imovine, biti obavljene u roku od 12 sati.

Izvršitelji također moraju cijelo vrijeme biti u komunikaciji s operaterima u kontrolnoj sobi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a oni su zaduženi za nadzor nad svjetlosnim i efektom magle. Prijave na javni poziv otvorene su do 8. ožujka.

  • +3
Spomenik domovini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Spomenimo i da je u emisiji 'Strah od slobode' na Radio Studentu prije godinu dana objavljeno da je posao održavanja na 60 dana dobila Vodotehnika, koja je s tvrtkom Tigra sudjelovala u gradnji, za 86 tisuća kuna, odnosno 1437 kuna dnevno.