SRAMOTNO

Nakon 124 godine zatvoren Zemaljski muzej BiH

04.10.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Zakucavanjem daski s natpisom 'Zatvoreno' na vrata najstarije i najznačajnije kulturne institucije u BiH, prvi put u 124 godine dugoj povijesti zatvoren je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

'Ovo društvo je u potpunom ratu, samo nema budale koja će izvesti tenkovski bataljun na ulicu! Kultura je svima na posljednjem mjestu, a najviše sam ljut na one k'o fol probosanske snage koje nisu prstom mrdnule na naše brojne pozive u pomoć. Zaposlenici Muzeja godinu dana rade bez plaće i shvatili smo da smo svojim entuzijazmom samo produljivali agoniju i pokrivali tuđi nerad i nebrigu za kulturu', kazao je direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić pokazujući debeli plavi fascikl u kojem su svi dopisi za pomoć upućeni u proteklih godinu dana, piše Klix.ba.

'Sudbina Muzeja se mora riješiti i mora se znati tko je za njega nadležan, pa makar to bila mjesna zajednica Marijin Dvor! Zbog toga ćemo pred Sudom BiH tužiti državu i Vijeće ministara i nadamo se da će Sud na kraju odrediti u čijoj je ta institucija nadležnosti', poručio je. Muzej je simbolično bio nakratko zatvoren 2004. i nikada više u svojoj povijesti. Radio je i tijekom rata.

Emotivan je bio i istup Envera Imamovića, ratnog direktora Zemaljskog muzeja, koji je također prisustvovao zatvaranju: 'Ovo je bruka! Sramota! Svi se trebaju stidjeti! Muzej nikada nije zatvoren! Muzej je radio u ratu, a sada se, 2012. godine, zatvara!', kazao je Imamović.

Nakon zakucavanja daski na vrata Muzeja, pored ulaza je postavljena i zastava BiH na pola koplja, koja simbolizira smrt još jedne od kulturnih institucija koje nose odrednicu Bosne i Hercegovine i za koje se nitko od političara u silnim utrkama za fotelje i vlast uopće ne brine.

Čavli u vratima Zemaljskog muzeja čavli su u kovčegu umjetnosti i kulture u BiH, koju su očito nebrigom i željom da sve počinje od njih aktualni političari na vlasti odlučili sahraniti. Ugašena je Umjetnička galerija BiH, ugašen je Zemaljski muzej BiH, a pred gašenjem su i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH te Nacionalna i sveučilišna knjižnica BiH.