R.I.P. YAO DEFEN

Najviša žena na svijetu umrla u 40. godini

06.12.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Najviša žena na svijetu, 40-godišnja Kineskinja Yao Defen, umrla je sredinom prošlog mjeseca, potvrđeno je u srijedu

Yao Defen iz istočne kineske provincije Anhui proglašena je 2010. najvišom ženom na svijetu po Guinnessu, nakon što je utvrđeno da je visoka 2,33 metra. Prema posljednjem mjerenju, dosegla je visinu od 2,36 metra.

Iako se svojedobno smatralo da bi mogla imati uspješnu košarkašku karijeru, treniranje je bilo preveliko opterećenje za njezino srce i pluća. Yao se potom pridružila cirkusu koji je obilazio Kinu, ali ga je napustila nakon što su je vlasnici izložili zlostavljanju i porugama.

Lokalni predstavnik iz sela u kojem je Yao živjela s majkom izjavio je za AFP da je ona umrla sredinom studenog, ali nije naveo uzrok smrti. Kineski mediji prenose izjavu susjeda koji je 13. studenog čuo kako njezina majka viče da s Yaom nešto nije u redu.

'Ljudi su se odmah sjatili u njihovu kuću. Vidio sam Yao kako leži na krevetu, ali nije disala. I njezine sestre odmah su došle, a liječnik je ubrzo ustvrdio da je umrla', rekao je susjed.

Yao je u Guinnesovoj knjizi rekorda upisana kao jedna od tri najviše žene koje su ikada živjele. Njen gigantizam pripisuje se tumoru na hipofizi, zbog kojeg je još kao 15-godišnjakinja dosegla visinu od dva metra.