europol

Najveći ulov krivotvorenih novčanica eura: Zaplijenili 50 apartmana, 10 tvrtki, 12 vozila, uhićene 44 osobe

17.07.2020 u 13:50

Bionic
Reading

U zajedničkoj akciji policije Italije, Belgije i Francuske te Europola uhićene su 44 osobe, zapljenjeno je 8 milijuna eura vrijedne imovine i razbijena je kriminalna skupina za koju se vjeruje da je odgovorna za proizvodnju 25 posto krivotvorenih novčanica eura

Kriminalna skupina uhićena je u Italiji prije par dana, a talijanska policija zaplijenila je 50 apartmana, dvije farme, 10 tvrtki koje su se bavile različitim poslovima, 12 vozila, luksuzni brod..., prenosi Večernji list.

Višegodišnja operacija počela je u listopadu 2017. kada je talijanska policija zaplijenila krivotvorene novčanice od 50 eura čijim su pregledom forenzičari utvrdili da su novčanice krivotvorene vrlo sofisticiranom tehnologijom koja je uključivala i visoko kvalitetne strojeve za krivotvorenje i jako visoku kvalitetu papira za izradu krivotvorenih novčanica.

Riječ je o vjerojatno najvećoj kriminalnoj skupini koja se bavila krivotvorenjem eura te se sumnja da se mozak cijele te kriminalne operacije krivotvorenjem novca bavio više od 20 godina, kako navodi Europol. Kroz godine je ova skupina krivotvorila oko tri milijuna novčanica eura u vrijednosti od 233 milijuna eura te iz Europola smatraju kako je to jedna četvrtina svih krivotvorenih novčanica eura koje su otkrivene od uvođenja eura

Krivotvorene novčanice distribuirala su se diljem Europe, a s krivotvorenjem bila je povezana i jedna od talijanskih mafijaških organizacija Camorra kako je otkriveno tijekom istrage.

U predistrazi koja je pokrenuta u veljači 2018. godine u Napulju rezultirala zapljenjeno je 450.000 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 i 100 eura, vrijednih oko 41 milijun eura, a novac je bio skriven u bačvama. U lipnju iste godine, talijanska policija je otkrila i ilegalnu tvornicu u kojoj su se izrađivali krivotvoreni novčići od 50 centi, a tada su uhićene četiri osobe.