PANIKA U DEŽELI

Najveći slovenski ponos smanjio se za 35 centimetara

23.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Triglav, nekoć najviši vrh bivše države, 35 centimetara niži je nego što se ranije smatralo, pokazala su najnovija geodetska istraživanja, a istovremeno je Golemi Korab, najviši vrh Makedonije i Albanije, u posljednje vrijeme s prethodnih 2753 metra narastao na 2764 metra te se opasno približio slovenskom ponosu, čija visina sada iznosi 2863 metra i 65 centimetara

Prema riječima slovenske ministrice okoliša Irene Majcan, najnovijim geodetskim mjerenjima provedenim tijekom projekta nazvanog 'Modernizacija prostornog infrastrukturalnog mjerenja za smanjenje rizika od poplava' stručnjaci su precizno izmjerili Triglav, čija službena visina sada iznosi 2863 metra i 65 centimetara.

Posljednja pak precizna mjerenja Triglava obavljena 1985. godine pokazala su da je visok 2863,99 metara, što je milimetar niže od tada još uvijek važećeg službenog podatka nekadašnje SFRJ

Jurij Režek, jedan od rukovoditelja ovog opsežnog projekta, kazao je za slovensku državnu televiziju kako su mjerenja obavljena da bi geolokacijski uređaji dali pravu sliku stanja na terenu, a za tu priliku znanstvenici su izradili i poseban geoid, točnije trodimenzionalni model površine Slovenije, znatno precizniji od onog posljednjeg, izrađenog prije 16 godina.

Naime, geoid iz 2000. godine u pojedinim slučajevima ima odstupanja od čak 20 centimetara, dok najnoviji dopušta greške do maksimalnih pet centimetara.

Takva odstupanja, ističe Režek, mogla bi izazvati znatne probleme, osobito pri izgradnji brana koje ne dopuštaju takve neprecizne podatke. Primjerice, loš izračun i odstupanje od tridesetak centimetara mogu pri izgradnji brane izazvati nekoliko poplavljenih hektara zemlje.

Na drugom pak kraju teritorija bivše Jugoslavije, Golemi Korab, najviši vrh Makedonije i Albanije, prema najnovijim mjerenjima 'narastao' je s prethodnih 2753 na značajnih 2764 metra. Golemi Korab je, inače, pogranični vrh, a uspon na njega dozvoljen je samo jednom godišnje i to povodom makedonskog Dana državnosti

Među Makedoncima je za vrijeme bivše Jugoslavije postojalo uvjerenje da je Golemi Korab zapravo bio viši od Triglava, a on je titulu najvišeg jugoslavenskog vrha, kako tvrde, nosio zbog turističkih razloga.