RASPISIVANJE S ODGODOM

'Najvažnije je da se predsjednica drži Ustava i zakona'

07.07.2016 u 21:57

Bionic
Reading

Iako bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prema nekim najavama mogla raspisati izbore s odgodom da odluka tek stupi na snagu 25. ili 1. kolovoza, u vodećim stranka u zemlji tvrde da je samo važno da se šefica države drži svojih ovlasti, a iz Živog zida poručuje da na ovaj način ona štiti interese HDZ-a

Ako predsjednica zaista raspiše izbore na način na njezina odluka stupi na snagu naknadno, dvotjedni rok za predaju lista počeo bi teći tek od 2. kolovoza što bi dalo dovoljno vremena novom predsjedniku HDZ-a koji se bira 17. srpnja za taj posao, piše Novi list. SDP-ov Peđa Grbin u razgovoru za tportal kaže da je predsjednica Republike dužna raspisati izbore u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja Hrvatskog sabora te je bitno da odluka koju donese poštuje te uvjete; sve ostalo, smatra, spada u njene ovlasti te dodaje da će SDP pobijediti kad god budu izbori.

SDP je želio da izbori budu u srpnju

Na mogućnost da se raspišu izbori s odgodom Grbin kaže da je to ovlast koja proizlazi iz Ustava i zakona predsjednika Republike i poručuje da dok poštuju dva roka od 30 do 60 dana, svaka odluka koju donese ustavna je i zakonita.

'SDP je želio da izbori budu u srpnju kako bi što prije dobili stabilnu vladu. Nažalost na inzistiranje Mosta i drugih koji su bili nužni za sakupljanje većine za odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora ta je odluka odgođena i mi ćemo izbore imati u rujnu. A što se tiče SDP-a kao stranke, datum održavanja potpuno je irelevantan, naglasio je SDP-ovac. U HDZ-u za koji se tvrdi da bi im takva odluka predsjednice mogla ići u prilog nitko iz vrha stranke nam se nije javlja na telefon jer su, čini se, svi zauzeti unutrašnjim događanjima koja potresaju stranku posljednjih dana.

Duljina kampanje neće utjecati na raspoloženje građana

S druge strane Mostov Miroslav Šimić nam je kazao da je njima važno i to od početka komuniciraju - da se izbori održe u prvoj polovici rujna. 'U pitanju su dva termina, 4. i 11. rujna; predsjednica je u jednom od intervjua rekla je da je bliže da to bude 11. rujna i to je ono što je nama kao političkoj opciji najvažnije i što mislimo da je dobro za Hrvatsku iz različitih razloga', poručuje Šimić. Što se tiče ostalih termina, smatra, dok se predsjednica drži svojim ustavnih ovlasti, Most tu ne vidi nikakav problem i oko termina predaje lista ili duljine kampanje ne zamaraju se previše.

'Nekome te stvari mogu ići više u prilog, nekome manje, ali tim se kalkulacijama ne bavimo. Sve što smo radili zadnjih šest mjeseci ide u prilog Mosta, tako da trajanje kampanje ili termin predaje lista neće važnije utjecati na raspoloženje građana', kazao nam je Šimić.

Predsjednica štiti interese svoje stranke, tj. HDZ-a

Najoštriji je bio Ivan Vilibor Sinčić iz Živoga zida, trenutačno prema anketama četvrte političke snage u državi. 'Iz poteza je vrlo jasno da predsjednica štiti interese svoje stranke tj. HDZ-a dajući joj dovoljno vremena da se dogovori oko podjele plijena na nadolazećim izborima. HDZ možda dobije novog predsjednika, ali politika će ostati slična', navodi Sinčić.

Što se tiče Živoga zida, poručuje da njihovi kadrovi konstantno rade bez obzira na to je li izborno ili postizborno vrijeme. 'Mi smo spremni na izbore sutra ili za šest mjeseci, jer smo naviknuti da nam vladajuće garniture HDZ-a i SDP-a ne idu na ruku. Upravo suprotno, iz svakog poteza može se iščitati da žele što dulje zadržati dogovoreni bipolarni politički sustav HDZ - SDP koji je neprijatelj reformi Hrvatske', zaključuje Sinčić.