zaposlen u ministarstvu

Najuhljeb priznao da ništa ne radi, tužio državu pa pobijedio

23.11.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Duje Bonacci tužio je državu jer skoro godinu dana nije imao nikakvog posla na svom radnom mjestu. I dalje tvrdi da ne zna zašto je postao 'persona non grata' koja ne dobiva zaduženja. No on i dalje radi u istom ministarstvu i kaže: 'I dalje nemam nekog posla, dobijem zadatak svakih nekoliko tjedana. Ali nije mi dosadno'

Duje Bonacci, bivši glasnogovornik Ministarstva obrazovanja i znanosti, prije nekoliko godina otvoreno je priznao kako je primao plaću od gotovo 11.000 kuna bruto, a da na poslu ništa nije radio. Tvrdio je da je to bilo zbog skoba s ministricom, a kasnije je otvori i Facebook blog pod nazivom "Uhljeblog".

Sada je na sudu pobijedio državu i to zato što ništa nije radio. Naime, Općinski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presud u korist Bonaccia, piše Danas.hr

U presudi stoji da se "utvrđuje da je tužitelj od sredine 2017. godine do 23. svibnja 2018. bio uznemiren na radu od strane tuženika te da je tužitelj bio stavljen u nejednak položaj u odnosu prema drugim tuženikovim radnicima i to na način da je tuženik tužitelju uskraćivao pravo na rad, odnosno nije mu dodjeljivao radne zadatke ili su mu u rijetkim prilikama kada bi mu neki radni zadatak i bio dodijeljen, u radu bili davani zadaci znatno jednostavniji u usporedbi s radnim zadacima koje je tužitelj dotad godinama obavljao za tuženika, a čime je povrijeđeno tužiteljevo dostojanstvo te tužiteljevo pravo na jednako postupanje, a koje tuženikove radnje su predstavljale uznemiravanje od strane tuženika."

Tuženiku se, stoji u presudi, u roku od 15 dana mora isplatiti 1061,75 eura ili 8000 kuna po "osnovi naknade za povredu prava osobnosti zajedno sa zateznim kamatama od dana predaje tužbe. Također, u presudi se nalaže da tuženik u roku od 15 dana mora isplati Bonacciju i troškove postupka u iznosu od 6047,20 eura (45.562,62 kuna) zajedno sa zateznom kamatom.

Duje Bonnaci i dalje radi u istom ministarstvu, kaže da i dalje nema skoro nikakvog posla, a vrijeme popunjava stvarima koje ga osobno zanimaju. Još prima plaću - 1400 eura neto i potvrđuje: "Ne radim od 2017. skoro ništa". Posljednje dvije ili tri godine, govori nam, smješten je u ustrojbenoj jedinici u kojoj ima korektan odnos s nadređenim, nema više mobbinga za kojeg tvrdi da ga je prije bilo, ponekad dobije i zadatak. "Dobijem po jedan predmet svakih nekoliko tjedana, nešto zahtjevnije što treba napraviti pa to odradim", tvrdi Bonacci.