ČOBANKOVIĆ ODGODIO SELJAČKE PROSVJEDE?

'Najprostijim rječnikom, totalna je besparica!'

18.06.2010 u 22:40

Bionic
Reading

Nakon sastanka ministra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga iz pet županija, koji se održao u Grabarju kod Kutjeva, ministar je izjavio da je danas na 64300 adresa otišla dugo čekana mjenica koja bi seljacima trebala stići tijekom sutrašnjeg dana i u ponedjeljak. Danas je krenuo i poticaj mljekarima, dok će svinjogojci i oni koji se bave tovom junadi novac dobiti u srpnju. Hoće li rezultati današnjeg razgovora s ministrom umiriti seljake, znat će se tek sutra navečer, nakon sastanaka u bazama

'Danas su otišle odluke vezano za prava na onih 15 % neisplaćenih poticaja po osnovi proljetne sjetve 2008. godine. Što se tiče kapitalnih ulaganja, Vlada je ovoga tjedna donijela odluku kojom dopušta Ministarstvu poljoprivrede preuzimanje obveza na teret proračuna u 2011. i 2012. godini, čime se stvorila pretpostavka da poljoprivrednici tim dijelom svojih prava riješe pitanje dugovanja prema bankama i drugim institucijama. Razgovarali smo i o pšenici, ali još jednom ponavljam da Ministarstvo nije to koje može definirati cijenu pšenice', izjavio je Čobanković nakon sastanka s predstavnicima seljačkih udruga.

Na pitanje hoće li Vlada pomoći seljacima čija su polja i usjevi uništeni poplavom i tučom, ministar je ponovio da je osnovni preduvjet da se obeštete oni koji su doista oštećeni realna procjena štete.

AVIONIMA PROTIV MANIPULACIJE SA ŠTETAMA

'Proces evidentiranja i procjene štete treba provesti sukladno zakonu, znači Županija proglašava elementarnu nepogodu, a jedinice lokalne samouprave vrše evidentiranje i procjenu i potom se sve obračunava na prostoru županije, a završno materijal dolazi u Ministarstvo poljoprivrede gdje će biti obrađen. Vlada je svjesna šteta od elementarnih nepogoda i nakon procjene i sumiranja svega ići će u pravcu iznalaženja financijskih sredstava da bi mogla osigurati obeštećenje', rekao je Čobanković istaknuvši da će, kako bi se izbjegle eventualne manipulacije štetama, za neka područja biti rađene i aviosnimke koje će omogućiti da usporedbu nivoa procijenjenih šteta sa stvarnim štetama.

Od člana Koordinacije i člana Stožera za obranu obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje Josipa Zmajića doznajemo da su predstavnici seljačkih udruga za sutra navečer sazvali sastanke u svojim bazama, gdje će seljaci, nakon što čuju rezultate večerašnjeg sastanka s ministrom, odlučiti hoće li ići u najavljene prosvjede ili će za sada od njih odustati.

'Po meni nema razloga za izlazak seljaka na ceste i za prosvjede, jer činimo maksimalne napore. Svjestan sam kompletne situacije u cijeloj državi, a posebno sam svjestan i znam situaciju u sektoru poljoprivrede. Izuzetno je teška i složena. Najprostijim rječnikom, totalna je besparica i zato smo i prihvatili mjere koje su čak iznad realnih mogućnosti proračuna', zaključio je nakon sastanka kod Kutjeva ministar Čobanković