hamza labidi iz zavidovića

Najmlađem teroristu iz BiH godina zatvora zbog ratovanja u Siriji: Kao maloljetnik ušao u redove ISIL-a, zarobili ga Kurdi

26.02.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na godinu dana zatvora Hamzu Labidija, najmlađu osobu iz te zemlje koja je ratovala u redovima islamističkih terorista u Siriji pridruživši im se dok je bio maloljetnik

Labidi (22) je ranije s Tužiteljstvom BiH sklopio sporazum kojim je priznao krivnju po optužnici za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, prihvativši da mu se za to izrekne jednogodišnja zatvorska kazna, a Sud BiH taj je sporazum u petak prihvatio, potvrdilo je državno tužiteljstvo.

Optužnica ga je teretila da je sudjelovao u više oružanih postrojbi za koje je ratovao na području sirijskih gradova Rakka i Haritan. Kaznenim zakonom BiH za takvo sudjelovanje u terorističkim aktivnostima propisana je kazna od najmanje tri godine zatvora, no Labdi je dobio samo godinu jer je sud priznanje krivnje i njegove godine prihvatio kao olakotne okolnosti.

Labidi je u Siriju zapravo otišao s cijelom obitelji još 2014., a zajedno s očuhom Emirom Ališićem najprije se pridružilo terorističkoj organizaciji Fronta Al-Nusra, a potom Islamskoj državi kada je formirana ta organizacija.

Obojica su zarobljeni 2019., a Labidi je na jednom od sudskih ročišta ustvrdio kako su u zarobljeništvu kurdskih snaga proveli deset mjeseci.

Nakon toga su deportirani u BiH potkraj 2019. u sklopu programa repatrijacije stranih boraca iz Sirije i Iraka koji je organiziran pod sponzorstvom SAD.