TEROR U KENIJI

Najmanje petero mrtvih u napadu u Nairobiju

15.01.2019 u 20:41

Bionic
Reading

Najmanje je pet ljudi ubijeno u utorak u napadu koji još traje a počinila ga je somalijska radikalna islamistička skupina Šebab u kompleksu u Nairobiju koji obuhvaća hotel, restorane i poslovne zgrade

Fotograf agencije France Presse vidio je trupla pet žrtava na terasi restorana i malo dalje truplo bombaša samoubojice koji je aktivirao pojas s eksplozivom.

Odgovornost za taj 'koordinirani napad', kako je rekao glavni inspektor kenijske policije Joseph Boinnet, ubrzo je preuzela skupina Šebab.

Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu: nakon detonacije eksploziva - bilo bombaša samoubojice ili autobombe - skupina napadača upada u zgradu koju su uzeli za metu i nastoje ubiti što više ljudi.

Čelnik kenijske policije potvrdio je da se najmanje jedan bombaš samoubojica raznio nedaleko od ulaza hotela Dusit. Kompleks DusitD2 je smješten u četvrti bogatoj raslinjem gdje su mnoge poslovne zgrade zadnjih godina postupno zamijenile obiteljske kuće s vrtovima.

Boinnet dodaje da je šest od sedam katova hotela Dusit koji ima stotinjak soba pod nadzorom policije, no napominje da policija još mora pretražiti okolne zgrade. Hotel je u vlasništvu tajlandske grupacije Dusit Thani.

U Keniji su se već događali džihadistički napadi velikih razmjera.

Dana 7. kolovoza 1998. u napadu na američko veleposlanstvo u Nairobiju za koji je odgovornost preuzela Al Kaida, poginulo je 213 a ranjeno je 5.000 ljudi.

Pošto su 2011. potisnuti iz Mogadishua, pripadnici skupine Šebab izgubili su većinu svojih baza. No i dalje kontroliraju velika seoska područja odakle vode gerilske i bombaške napade, pa i u prijestolnici.