Najkontroverzniji modni trenuci Wimbledona!

Najkontroverzniji modni trenuci Wimbledona!

05.07.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Ovog vikenda igra se 136. finale najstarijeg, najprestižnijeg i najkonzervativnijeg teniskog turnira na svijetu. Ipak, bilo je natjecatelja koji su kršili pravila, no radili su to sa stilom. Evo nekoliko najzapamćenijih koje je All England Club vidio.


1890

Za one koji ne znaju, Wimbledon je započeo još u viktorijansko vrijeme kada je modni senzibilitet bio poprilično konzervativan. U to su vrijeme sve tenisačice izgledale kao peterostruka prvakinja Lottie Dod koja na slici ima 19 godina.

1923

Suzanne Lenglen je prva modna ikona Wimbledona. U ranim 20-ima šokirala je dužnosnike turnira i novinare kada je ušetala na teren u midi haljinici bez rukava. Zamislite midi haljinica?! Osim u modnom, Lenglen je bila hrabra i u sportskom izričaju. Naime, osvojila je Wimbledon čak šest puta.

1926

Najglamuroznije izdanje koje je Wimbledom ikada vidio pokazala je Španjolka Lili De Alvarez daleke 1926. godine kada se pojavila u krznenom kaputu i trapez trikvarta hlačama za čiji se dizajn pobrinula modna legenda Elsa Schiaparelli. Nažalost, ništa od toga joj nije pomoglo. Naime, igrala je tri puta u finalu i svaki put gubila.

1949

Jedna od najkontroverznijih dama na ranom Wimbledonu svakako je bila Amerikanka Gussie Moran. Tada 25-ogodišnja Moran pojavila se s vrlo kratkom suknjom ispod koje su se nadzirale čipkaste gaćice. I dok to može zvučati prilično standardno danas, tada je bilo nečuveno.

1928

Nekoliko je muškaraca ostavilo neizbrisiv modni trag na travnjaku u All England Clubu. Rene Lacoste ne samo da je čovjek koji izumio polo majicu i osnovao Lacoste nego je jedna od ključnih osoba u modi 'bijelog sporta', ali i u modi 20. stoljeća u cjelini.

1931

Kad već spominjemo muške teniske legende koje su stvorile modna carstva, ne smijemo zaboraviti ni Engleza Freda Perryja. Perry je posljednji britanski igrač koji je osvojio Wimbledon 1936. godine i bio je posljednji britanski igrač koji je osvojio pojedinačni Grand Slam naslov dok Andy Murray lani nije osvojio US Open.

1959

Još jedna žena koja je izazvala veliku pomutnju u Wimbledonu bila je Amerikanka Karol Fageros. Nakon što se 1958. na francuskom Openu pojavila u zlatnim gaćicama ispod teniske suknje, Wimbledonski moralisti su joj rekli da je takav outfit u All England Clubu neprihvatljiv. Ona ih je poslušala i pojavila se gaćicama ukrašenim čipkom. Karol Fageros jedna je od najprovokativnijih tenisačica svih vremena.

1965

Iako nije postigla mnogo uspjeha na teniskom terenu, Talijanka Lea Pericoli je ostala itekako zapamćena po modnom izričaju. Teddy Tinling, tenisač koji je postao poznati dizajner 50-ih i 60-ih godina dizajnirao je većinu njezinih kreacija koje su se držale u strogoj tajnosti sve do Leinog pojavljivanja na teniskom terenu.

1972

Od sredine 70-ih do sredine 80-ih Amerikanka Chris Evert bila je miljenica ženskog tenisa. Ovu su tenisačicu obožavali kako u Americi tako i u Europi, i to ne samo zbog dobrog odijevanja nego i zbog neprikosnovenog talenta na terenu.

1977

Wimbledon je te godine slavio svoju stotu obljetnicu što je bio dovoljan razlog da ga posjeti kraljica Elizabeta II i to prvi put otkako je službeno postala kraljica Engleske 25 godina ranije. Virginia Wade koja je te godine osvojila turnir htjela je izgledati savršeno pa se nije libila počešljati prije nego joj Njezino Veličanstvo uruči trofej.

1979

Tada osamnaestogodišnja Amerikanka Linda Siegel igrala je meč protiv šest puta uzastopne prvakinje Wimbledona Billie Jean King. Navodno je Stiegel htjela impresionirati rivalku pa je posudila oskudnu haljibnicu od svoje prijateljice koja je više otkrivala negoli pokrivala što je sljedećeg dana rezultiralo provokativnim naslovima u londonskim tabloidima poput onoga: 'Thanks for the mammary.'

1979

Kada bi išli na neki kostimirani party kojemu je tema tenis vjerojatno bi se odjenuli kao Björn Borg, barem ako ste muško. Polo majica i traka na glavi, look je koji je u 70-ima izmislio upravo Borg. Rock star muškog tenisa kako su ga još nazivali, u razdoblju od 1974. do 1981. osvojio je čak 11 Grand Slam turnira od kojih je 5 bilo u All England Clubu.

1982

Daleko najveća legenda ženskog Wimbledona (i tenisa u cjelini) je Martina Navratilova koja je bila čak 12 puta u finalu ovog prestižnog turnira, od toga 9 godina uzastopno. Apsolutna je rekorderka sa 9 single naslova, a u paru s Billy Jean King osvojila ga je ‘samo’ 20 puta. Iako pravila Wimbledona ne podržavaju druge boje osim bijele ni preuočljive logotipe, Navratilova je po svoj trofej 1982. godine došla u crvenoj majici s vidljivim logom svog sponzora Kim-a.

1982

John MacEnroe volio volio je pomicati granice u svemu; bilo da je riječ o osebujnim outfitima ili o prepirkama sa sucima i psovanjem ili u All England Clubu. Najpoznatiji sukob sa sucem bio je upravo na Wimbledonu 1981. godine zbog kojeg je diskvalificiran 1990. na Australian Openu.

1985

Anne White
nikada nije osvojila Wimbledon, a bome ni niti jedan drugi Grand Slam. 1985. godine igrala je u finalu protiv Pam Shriver u jednodijenom bijelom kombinezonu od likre. Kada je meč prekinut zbog mraka, sudac joj je rekao da sljedeći dan odjene nešto primjerenije. Poslušala ga je i i izgubila meč.

1998

Pravila jasno kažu da tenisači moraju nositi bijelo, no ne kažu ništa o hairstyle-u. Stoga, Venus Williams nije prekršila pravila kad se 1998. u Wimbledonu pojavila s frizurom u kojoj su dominirale zeleno-ljubičaste perle (inače zaštitne boje Wibledona).

2008

Da jedna od najljepših tenisačica svih vremena Maria Sharapova stavi i vreću na glavu publika joj ne bi zamjerila. Na Wimbledon 2008. godine došla je u muškim hlačicama s prozirnom majicom koja je podsjećala na smoking. Ipak, publika ju više voli gledati u kratkim suknjicama.

2013

Ovogodišnji Wimbledon iznjedrio je nekoliko novih modnih trendova. Najnoviji trend u ženskom tenisu trenutačno su tajice što je i pokazala Victoria Azarenka

Prvi dan kada se pojavila na vratima svjetskog tenisa, Serena Williams je proglašena modnom ikonom. Svaki Grand Slam iznenađuje nas nečim novim, a ove se godine pojavila u sakou.


Bethanie Mattek-Sands
nikada nije zapamćena po značajnom uspjehu na Wimbledonu, no to ne znači da je ostala neprimijećena. Zbog njenog divljeg stila odijevanja i tetovaža još je nazivaju i Lady Gagom ženskog tenisa.

Tenis je inače jedan od rijetkih sportova s kojim sam se voljela baviti. Kao klinka sam ga i nekoliko godina i trenirala. Moj trener Penić iz Splita znao je govoriti da sam talentirana, ali lijena. Ovaj me post natjerao da pronađem svoj novi novcati reket koji već godinama kupi prašinu ispod kreveta, u nedjelju idem na Hrelić iskopati neku suknjicu za tenis jer sam sve koje sam nekoć imala prerasla. Moram još našpanati žice, odjenuti čipkaste gaćice poput Karol Fageros i pronaći sparing partnera/icu.

Svi zainteresirani javite se u inbox ModeKomode na fejsu!