kaos na prugama

Najdulji štrajk njemačkih strojovođa, Deutsche Bahn najavio goleme restrikcije

24.01.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Njemački strojovođe ponovo su napustili svoja radna mjesta u, kako se čini, mogućem najduljem dosadašnjem štrajku radnika željeznice, zadajući nove glavobolje putnicima, javlja u srijedu Reuters i dodaje da se povratak pregovoračkom stalu jedva nazire

Sindikat njemačkih strojovođa GDL pozvao je u ponedjeljak, tijekom aktualnih pregovora o kolektivnom ugovoru, na dosad najdulji štrajk koji bi trebao trajati punih šest dana i potpuno paralizirati željeznički promet u Njemačkoj

Štrajk, koji je počeo u srijedu u dva sata ujutro i trebao bi potrajati do ponedjeljka navečer, četvrta je runda industrijske akcije u sporu GDL-a s državnom kompanijom Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB) i uslijedila je dva tjedna nakon posljednjeg štrajka koji je gotovo u potpunosti zaustavio željeznički promet tijekom tri dana.

Glasnogovornik DB-a je najavio "goleme restikcije" u željezničkom prometu diljem zemlje. "Morate sjesti za stol, morate naći kompromis. To je jedini način", rekao je glasnogovornik upozoravajući na teške posljedice šestodnevnog štrajka na gospodarstvo zemlje.

U isto vrijeme se odvija i štrajk strojovođa teretnih vlakova. Oni su stupili u štrajk u utorak u 18 sati.

Šef GDL-a Claus Weselsky rekao je za ARD da je spreman na kompromis oko plaća i radnog vremena, ali smatra da ponuda DB-a nije išla dovoljno daleko. "Moramo štrajkati dulje i snažnije jer se uprava DB-a protivi svakom savjetu", rekao je Weselsky.

DB je rekao da ulaže napore kako bi bio postignut kompromis dok GDL, kako tvrdi, potpuno nepotrebno zaoštrava sukob i to preko leđa putnika.

U štrajku ne sudjeluju strojovođe nekih privatnih kompanija koje prometuju u regionalnom prometu ali s obzirom na to da se štrajku priključuju i radnici DB infrastrukture, štrajk bi mogao paralizirati cjelokupni željeznički promet.