POP UP

Najdulji britanski TV programi

04.01.2011 u 22:23

Bionic
Reading

Velika Britanija ima zaista dugu povijest emitiranja svojih TV programa tijekom prošlog i ovog stoljeća. Još 50-ih godina neke od kultnih stvari krenule su stidljivo, no danas ih, barem prema naslovu, prepoznaju TV gledatelji diljem svijeta. Pripremili smo vam pregled najduljih britanskih TV programa, podijeljenih prema temi i žanru

Automoto emisija: Top Gear (1977-2001, 2002. - danas)

Kao najdulja emisija posvećena automobilima i svemu na kotačima slovi 'Top Gear', koji je i dan danas iznimno popularan kako u Britaniji, tako i izvan nje; Australci i Rusi već imaju svoju verziju 'Top Geara', a Amerikanci se uhodavaju, malo po malo, od ovog kolovoza.

Dječja emisija: Blue Peter (1958. - danas)

Na CBBC-u, dječjem BBC kanalu, redovito se prikazuje 'Blue Peter'. U ponudi raznoraznih priloga i međusobnih natjecanja klinci mogu osvojiti značku Blue Peter, održava se zajednički vrt, čuvaju kućni ljubimci, a tijekom godine postoje posebni dani i blagdani kada 'Blue Peter' tematski pokriva običaje i tradicije.

Talk show: After Dark (1987-1997, 2003)

'After Dark' se više ne emitira, no 11 godina bilo je više nego dovoljno za ovaj kultni talk show. Britanski časopis Broadcast napisao je da je 'After Dark definirao prvih deset godina Channela 4 kao što je Big Brother definirao drugih deset'. Emisija čiji su se voditelji redali i mijenjali tijekom godina uvijek je zadržavala čari grupnog komentiranja dnevnih aktualnosti i rasprava o raznim temama.

Povijesni dokumentarac: Timewatch (1981. - danas)

Dugovječni britanski dokumentarac pokrivao je razne faze povijesti, kao i našu kompletnu prošlost. Proizvodi ga BBC, a u  neredovitu trajanju obradila su se sva razdoblja i događaji kojih se čovjek može sjetiti - od Stonehengea i piramida, preko mlade kraljice Viktorije pa do mitova poput kapetana Kuke ili izgubljenih gradova.

Medicinska drama: Casualty (1986. - danas)

Zgode, nevolje i hitni slučajevi u fiktivnoj bolnici Holby City Hospital s Britancima su još od 1986. što tu dramu čini službeno najdugovječnijom medicinskom serijom na svijetu. Uspjeh 'Casualtyja' polučio je i spin-off s radnjom u istoj bolnici, no samo kat iznad, a likovi i zapleti iz obiju serija povremeno se pojavljuju u onoj drugoj.

Glazbena emisija: Top of the Pops (1964. - danas)

Tjedna emisija posvećena svijetu glazbe u svakoj je epizodi prikazivala pregled najaktualnijih spotova i singleova te novosti o glazbenicima. Tradicija se veoma dugo održala, a emisija se proširila na ostatak svijeta pa je dosta zemalja u određenom razdoblju imalo lokalni 'Top of the Pops'.

Vijesti: BBC News (1954. - danas)

BBC News definicija su središnjih vijesti koje pokrivaju sve događaje i aktualnosti iz države i izvan nje, a s emitiranjem su krenuli još davne 1954. Financijski godišnji budžet im je 350 milijuna funti i imaju 3.500 zaposlenih od kojih su čak 2.000 novinari. Sve te brojke i postojanje kroz pola stoljeća BBC Newsa ponekad zna povući i neke negativne optužbe na, iako su deklarirani kao politički neovisni.

SF serija: Doctor Who (1963-1989, 2005. - danas)

Originalna serija 'Doctor Who' krenula je vrlo stidljivo, financijski siromašno i s jedinom svrhom - edukacije najmlađih. Postupno je 'Doctor Who' postao pojam za sve Britance, a plava telefonska govornica sinonim za putovanja kroz prostor i vrijeme - k tome je još i veća iznutra nego izvana! Petnaestak godina nakon gašenja, serija je doživjela veliki povratak na male ekrane i osvojila novo gledateljstvo.

Sitcom: Last of the Summer Wine (1973-2010)

Najduži sitcom na svijetu završio se upravo ove godine nakon 31. sezone. 'Last of the Summer Wine' govori o trojcu starijih muškaraca čiji su se glumci mijenjali nekoliko puta tijekom godina. Serija je ostala zapamćena po vrlo pozitivnom portretiranju starijih ljudi i prijateljskom humoru.

Sapunica: Coronation Street (1960. - danas)

Ova prime-time sapunica prvotno se trebala zvati 'Florizel Street', a na ITV-u se prikazuje još od 1960. Danas je proglašena najduljom televizijskom sapunicom koja se uvijek snima. Naravno, likovi su se u 50 godina dosta promijenili, a jedini od originalne postave koji je još uvijek prisutan jest lik Kena iz obitelji Barlow.