OSVOJIO 5.000 DOLARA

Najbolji maturant u Hrvatskoj otkriva tajnu uspjeha

31.07.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Tajna uspjeha u upornom je radu, talent je samo deset posto, a potrebno je ponešto žrtvovati i zabavu, kaže maturant Ivan Skeledžija, učenik XV. gimnazije u Zagrebu iz Jastrebarskog, koji je danas službeno primio nagradu Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara odnosno oko 33.500 kuna

Nagrada mu je pripala jer je ostvario najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj razini A. U Ministarstvu obrazovanja osobno su mu je uručili ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology i prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

'Uvjet je bio najbolji rezultat na maturi iz matematike i fizike. No učenika s tako visokim brojem bodova bilo je više pa je odlučivao hrvatski jezik', rekao je za tportal Ivan.

Upisao jer Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), no ne zna koji će smjer odabrati jer na prvoj godini još ne mora odlučiti.

'Više me zanima elektrotehnika odnosno elektronika nego računarstvo, no definitivno ću odlučiti tek nakon prve godine', objasnio je naš mladi znanstveni talent.

Putovao u Zagreb i nazad svaki dan

Do škole u Zagrebu, kaže, putovao je svaki dan iz Jastrebarskog.

'To mi je oduzelo nešto vremena. Morao sam se naviknuti da se budim u šest ujutro i kući dolazim u četiri poslijepodne. Kada sam se uhodao, prestalo mi je biti problem. Ipak mi je bilo draže uvijek dolaziti kući nego živjeti u nekom učeničkom domu', rekao je Ivan.

Soljačić mu je postao novi uzor.

'Izuzetna mi je čast što sam postao prvi dobitnik ove nagrade. Zahvalan sam Soljačiću što je svoj novac velikodušno podijelio s nama. Mislim da je to dobar poticaj budućim generacijama. To će potaknuti natjecateljski duh, a nagradom je postavljen i primjer drugima.'

U osnovnoj školi bio je odličan učenik s prosjekom 5.0 što mu je omogućilo da upiše prestižni MIOC.

'Već u četvrtom osnovne nastavnica me je poticala da učim matematiku. Bio sam na raznim natjecanjima. U srednjoj nisam mogao ići jer nisam imao dovoljno vremena', objasnio je.

RTL Autor: RTL


Video: Marko Prpić / PIXSELL

Talent 10 posto, rad 90!

Tajna njegova uspjeha prvenstveno je u radu.

'Treba imati i talent, međutim on je samo 10 posto, a rad je 90 posto. Kao što je rekao gospodin Soljačić, treba imati i nešto mašte koja je važna za kreativnost', poručio je.

Volio bi ostati u RH ako to bude moguće, ako nađe posao u struci.

U školi se zabavljao manje od drugih, no ne žali zbog toga.

'Nisam imao puno vremena za izlaske, no ne mislim da sam nešto propustio, rad se ipak isplatio. Na kraju se rad uvijek prepozna i isplati', kaže Ivan koji trenutačno nema djevojku.

Novac od nagrade, kaže, sačuvat će za crne dane. Ipak dio će uložiti u dionice, i to u turističkom sektoru.

Roditelji, diplomirani ekonomisti uvijek su mu bili velika potpora baš kao i nastavnici u osnovnoj školi i gimnaziji kojima je uputio posebnu poruku zahvale za uloženi trud i posvećenost pozivu.

I drugi su bili blizu

Za izniman rezultat iz ispita hrvatskog jezika, matematike i obaveznog stranog jezika na višoj razini A nagrađeno je još 20 maturanata iz cijele Hrvatske. Njihova imena bila su nepoznata do same svečanosti uručivanja tablet računala kako bi bila iznenađenje.

Na svečanost su bili pozvani nagrađeni učenici i ravnatelji škola.

Ivan je riješio 97,708 posto ispita. Drugi na listi, Marinović Lovro, također iz MIOC-a imao je tek malo manji postotak riješenosti - 96,944. Za njima slijede Jelinić Tanja iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Samoboru, Banović Luka iz Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, Budanko Toma iz MIOC-a, Vulić Katarina iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, Mirna Baksa iz Prve gimnazije u Varaždinu itd. Dvadeseti na popisu nagrađenih riješio je 94,18 posto ispita. Među prvih 20 našlo se 11 djevojaka i 9 mladića.