ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Najbolji kandidat za šefa HDZ-a - Jadranka Kosor!

jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Ako se pita birače HDZ-a koji su za tu stranku glasali na prošlim parlamentarnim izborima, najbolji kandidat odnosno kandidatkinja za predsjednika stranke je aktualna šefica Jadranka Kosor. Pokazalo je to istraživanje koje je na uzorku od 300 birača provela Nova TV u suradnji s agencijom IPSOS Puls. Međutim, unatoč ovakvim rezultatima na stranačkim izborima u nedjelju odlučivat će izaslanici, a ne birači

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno među biračima, a ne izaslanicima koji će glasati na izborima u nedjelju pokazalo se da 28 posto birača HDZ-a smatra da je Jadranka Kosor najbolja kandidatkinja za funkciju predsjednika HDZ-a. Tomislava Karamarka kao predsjednika želi 19 posto birača te stranke. Sa 16 posto slijedi Milan Kujundžić, pa s 14 posto Domagoj Milošević i na kraju s 11 posto Darko Milinović. Da niti jedan nije dobar ili ne zna, misli 10 posto birača HDZ-a.

Aktualna šefica stranke najbolje kotira među biračima HDZ-a s osnovnom školom, njih 36 posto. Tomislav Karamarko veću potporu ima među biračima HDZ-a, i to muškom populacijom (24 posto). Milan Kujundžić ima potporu među biračima HDZ-a od 40 do 60 godina, 22 posto. Domagoj Milošević uživa potporu među biračima HDZ-a od 30 do 44 godine, i to njih 24 posto. Darko Milinović ima potporu među biračima HDZ-a do 30 godina s 26 posto.

Jadranka Kosor, pokazalo je istraživanje, ostavila je i najbolji dojam u kampanji koja traje već gotovo pola godine. Naime, čak 48 posto birača smatra da je aktualna šefica ostavila najbolji dojam. Iza nje je Tomislav Karamarko o kojem pozitivno misli 40 posto birača te stranke. Milan Kujundžić uživa potporu 37 posto birača te stranke, Domagoja Ivana Miloševića pozitivnim ocjenjuje 35, a Darka Milinovića 32 posto birača HDZ-a.

Osim za imidž samih kandidata, birači HDZ-a jednako su zabrinuti i za ugled stranke. Nakon niza afera, pa i činjenice da je stranka na optuženičkoj klupi, pitanje je tko može popraviti imidž stranke. Tomislav Karamarko tu uživa potporu 46 posto birača HDZ-a, gotovo u mrtvoj utrci su Ivan Domagoj Milošević s 38 posto te Jadranka Kosor i Darko Milinović s 37 posto, a na začelju je Milan Kujundžić s 36 posto.

Karamarko ima natprosječnu potporu visokoobrazovanih birača HDZ-a (59 posto), Domagoj Milošević kod iste skupine ima 52 posto. Darko Milinović uživa veću potporu kod birača do 30 godina (56 posto), a Milan Kujundžić kod mladih do 30 godina uživa potporu od 52 posto. Jadranka Kosor ima potporu od 50 posto među biračima s osnovnom školom.TKO JE NAJBOLJI REFORMATOR I DEMOKRAT?

Iako aktualna šefica stranke Jadranka Kosor bolje prolazi u općim ocjenama, kada je u pitanju reforma i demokratizacija stranke nova lica HDZ-a ipak imaju prednost. Gotovo svi kandidati su se tijekom kampanje zaklinjali u demokratizaciju i reforme, no među biračima po tom pitanju najviše šanse ima Tomislav Karamarko s 52 posto potpore, iza njega je s 46 posto potpore Domagoj Milošević, a Jadranka Kosor uživa potporu 44 posto birača. Milan Kujundžić ima potporu 43 posto birača HDZ-a po pitanju reformi i demokratizacije, a Darka Milinovića 36 posto birača HDZ-a doživljava kao osobu koja može reformirati HDZ i demokratizirati tu stranku.

Tomislav Karamarko dobro stoji među biračima HDZ-a koji su visokoobrazovani (64 posto) te onima od 30 do iznad 60 godina, s potporom od 55 do 57 posto. Domagoj Milošević također ima potporu visokoobrazovanih (50 posto), ali isti postotak potpore ima među mladima do 30 godina koji su glasovali za HDZ. Jadranka Kosor ima potporu među biračima HDZ-a s osnovnom školom, i to njih 50 posto, ali i među biračima te stranke starijima od 60 godina s 47 posto. Milan Kujundžić uživa veću potporu među biračima HDZ-a koji su mlađi od 30 godina s 52 posto te onima koji su visokoobrazovani s 52 posto. Darko Milinović ima iznadprosječnu potporu također među mladima do 30 godina s 42 posto i biračima HDZ-a od 45 od 60 godina s 38 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi