reorganizacija

Najavljeno spajanje triju tvrtki u Holdingu. Jedna ima 23 zaposlenih i izdaje knjige, druga nema zaposlenih, ali ima ogromno zemljište na Silbi, a treća ima samo direktora

15.09.2021 u 19:52

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošlog tjedna objavio je spajanje triju tvrtki unutar Zagrebačkog holdinga (ZGH) kako bi se racionalizirali poslovni procesi i ostvarile određene uštede. Nakon što je ideja prošla Skupštinu Holdinga, pripajanje tvrtki Centar, AGM ZGH d.o.o. i Zagrebačke stanogradnje GSKG-u naći će se 30. rujna na Gradskoj skupštini

Kao razloge za pripajanje AGM-a, koji ima 23 zaposlena radnika, navode se višegodišnji gubici. Riječ je o tvrtki koja se bavi izdavačkom i nakladničkom djelatnošću i zapravo je pravo pitanje treba li ona uopće Holdingu. Iako se u nekoliko navrata spominjalo i njeno gašenje, to se nije dogodilo.

Prema obrazloženju odluke, ZGH d.o.o. je AGM-u od 2. prosinca 2013. do 24. lipnja 2020. uplatio pozajmice u ukupnom iznosu od 9,63 milijuna kuna dok je preostali dio pozajmica podignut do 24. lipnja 2020. u iznosu od 3,57 milijuna kuna, no ta tvrtka unatrag više godina bilježi gubitke te joj je potrebna dokapitalizacija, odnosno reorganizacija načina poslovanja i broja zaposlenih.

Što konkretno znači reorganizacija broja zaposlenih, nije detaljno obrazloženo pa se može očekivati da će se to pitanje otvoriti i na Skupštini. Ono što se navodi je da će se ugovori o radu svih radnika prenijeti na novog poslodavca te da će radnici zadržati sva prava i obveze iz prenesenog ugovora o radu.

A kako je poslovao AGM, svjedoče i podaci za posljednje dvije godine. Pretprošlu je završio s gubitkom od 1,9 milijuna kuna, a prošlu s 3,2 milijuna kuna. Kao razlog za veći gubitak navodi se lockdown, zbog kojeg su zatvorili knjižare i Art point centre te su jedini prihod imali od web prodaje i podružnice u Studentskom centru, s kojom su u listopadu 2020. raskinuli suradnju. Prihodi su lani iznosili 4,92 milijuna kuna, a rashodi 7,79 milijuna kuna.

  • +6
Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Luka Korlaet Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za razliku od AGM-a, tvrtka Centar nema zaposlenih, ali raspolaže odmaralištem Mirta na otoku Silbi, koje ima sportske terene što su prije likvidacije radili od sredine lipnja do kraja kolovoza jer su mu korisnici bila isključivo djeca koja na taj otok organizirano dolaze kao članovi nekog sportskog kluba ili školske udruge.

Centar je u likvidaciji bio od 26. ožujka 2014. do 14. lipnja 2016. Od tada pa do lipnja 2018. nije imao nikakvih aktivnosti ni značajnijih prihoda, a sve poslove za njega je radio knjigovodstveni servis s kojim je sklopljen ugovor.

Nakon završetka likvidacije povremeni prihod ostvarivao se iznajmljivanjem dijela objekta (sanitarni čvor i skladišni prostor) za ugostiteljsku djelatnost u ljetnim mjesecima kako bi se barem simbolično smanjili troškovi ulaganja. ZGH je, podsjetimo, zemljište i objekte na površini od gotovo 20 tisuća kvadratnih metara i smještene u pješčanoj uvali pokušao prodati još 2015., ali bezuspješno.

Danas oni propadaju potpuno devastirani, a prošlogodišnji iznenadan i nenajavljen dolazak tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića na otok potaknuo je špekulacije da se nešto valja iza brda. Međutim dogodilo se nije ništa.

Zagrebačka stanogradnja ima jednog zaposlenog, direktora tvrtke. Prošlu godinu zaključila je poslovanje s gubitkom od 4,6 milijuna kuna, što je bolji rezultat u odnosu na 2019. za 7,9 milijuna kuna. Tijekom 2020. uspjeli su prodati 23 neprodana stana u Podbrežju, a ostala su im još tri poslovna prostora i 73 garažno-parkirna mjesta. Također su pokrenuli postupak ugovaranja projektiranja i vođenja projekata u kazeti A-11 s tristo novih stanova.