GLOBALNA KATASTROFA

Naftna mrlja duplo veća od prvih procjena!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2010 10:13
  • Objavljeno 11.06.2010 u 08:12
naftna mrlja

naftna mrlja

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Znanstvenici koje je angažirala američka vlada izjavili su da i do 40.000 barela nafte svakodnevno istječe iz oštećene bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu, čime su udvostručene ranije procjene o veličini naftne mrlje, koja i dosad bila najveća u povijesti SAD-a

Novi podaci mogu značiti da je od 152 milijuna do 317 milijuna litara nafte isteklo u Meksički zaljev od eksplozije i požara na platformi Deepwater Horizon 20. travnja, a i manja procjena znači gotovo četiri puta veću naftnu mrlju od one

nastale 1989. nakon nasukavanja tankera Exxon Valdez kraj obale Aljaske.

Procjenu količine nafte koja istječe iz bušotine objavila je Marcia McNutt, direktorica Američkog instituta za geološka istraživanja. Napomenula je da se radi o procjeni količine nafte prije rezanja cijevi na izlazu iz bušotine, na 1.500 metara dubine, koje je moglo povećati tu količinu.

Revidirani brojevi su posljednji u nizu procjena koje stalno rastu otkako znanstvenici analiziraju videosnimke istjecanja nafte. Prva je procjena glasila 1.000 barela dnevno, potom je BP dugo baratao s podatkom o 5.000 barela dnevno, da bi vladin znanstveni tim podigao tu procjenu na 11.000 do 19.000 barela dnevno.    

Ista skupina znanstvenika sada je zaključila da je 's obzirom na ograničene podatke koji su dostupni i malo vremena za obradu tih podataka, najbolja procjena prosječnog protoka pri istjecanju nafte između 25.000 i 30.000 barela dnevno, najniže 20.000 barela dnevno, a najviše 40.000 barela dnevno', navela je McNutt u objavljenoj procjeni.

BP je objavio da neće biti u stanju zatvoriti bušotinu prije kolovoza, kada će biti dovršene dvije usporedne bušotine na istom ležištu nafte.

Kupola koju je prošlog tjedna postavio nad oštećenu bušotinu hvata oko 15.000 barela dnevno i skladišti u tanker na površini. Dužnosnici korporacije predviđaju da će sljedeći tjedan biti u mogućnosti udvostručiti tu količinu te spaljivati dio nafte na površini.

Admiral Obalne straže Thad Allen zatražio je u četvrtak od uprave BP-a da pošalje odgovarajuće izaslanstvo na razgovore u Washington.

Američke TV mreže su izvijestile da će se predsjednik Barack Obama u iduću srijedu sastati s direktorom Tonyjem Haywardom i drugim čelnicima BP-a u Bijeloj kući. Obama je u četvrtak primio obitelji 11 žrtava eksplozije na platformi Deepwater Horizon.

BP procjenjuje da je dosad potrošio 1,2 milijarde dolara za saniranje naftne mrlje, a taj će iznos vjerojatno znatno narasti zbog odštetnih zahtjeva.

Naftni div pristao je četvrtak ubrzati isplate ljudima kojima su ugrožena sredstva za život zbog naftne mrlje koja je zatvorila 31 posto Meksičkog zaljeva za ribarenje te ostavila bez turista brojna ljetovališta u priobalju. BP je objavio da je dosad isplatio više od 53 milijuna dolara za 20.000 od 42.000 podnesenih zahtjeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi