MISA POVODOM TRI KRALJA

Nadbiskup Barišić: Život nije pasivnost i statika

06.01.2016 u 17:16

Bionic
Reading

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, predvodeći u srijedu u katedrali sv. Duje misu u povodu blagdana Bogojavljenja i Sveta tri kralja, istaknuo je da u suočavanju s poteškoćama život ne treba biti pasivnost i statika, nego se treba pokrenuti i probuditi novo oduševljenje.

Nadbiskup Barišić se u propovijedi osvrnuo na Sveta tri kralja, odnosno mudraca - Baltazara, Melkiora i Gašpara koji su se, prema Evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja, naglasivši da je mudrace naprijed vuklo svijetlo, koje kaže da život nije pasivnost.

'Puno ima u nama razočaranosti i pasivnosti - sjedi na mjestu i drži ovo što imaš da ne bude gore; plašimo se od života u budućnosti. Sveta tri kralja/mudraca žele reći da život nije pasivnost nego treba u toj pasivnosti probuditi novo oduševljenje, zauzetost i dati jedan novi zamah našem životu,' rekao je nadbiskup Barišić,

Istaknuvši kako čovjek često misli na statičan način - 'sjedi, čekaj i ne miči se', dodao je da nam Sveta tri kralja 'žele reći da život nije statika, nego treba izići iz sebe, okrenuti se, otrkivati horizonte, pronaći nemir, ali pravi nemir koji traga do izvora života i ne doziva svađe'.

Evanđeoski mudraci Baltazar, Melkior i Gašpar su tražili 'novog kralja' koji 'ne vlada nego služi i koji ne podiže svoju moć protiv svog naroda.' Evanđeoski mudraci borili su se protiv egoizma i nadmoći, rekao je nadbiskup Barišić.

Naglasio je kako svetkovina Bogojavljenja prepoznaje očitovanje Boga u betlehemskom djetetu Isusu, a to je 'radost bez granica i radost cijelog svijeta a ne individualna radost'.