PROCESIJA U SINJU

Nadbiskup Barišić osudio neplaćanje poreza

15.08.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Procesiju i svečano misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić, koji je poručio kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti te u etičnu znanost i medicinu jer, poručio je nije etično sve što je tehnički moguće

Ne zahvaća li nas, naš dom i našu domovinu neprimjetno mentalitet koji svodi sve na mišljenja da ništa nije važno i da je sve isto i relativno, zapitao je Barišić i poručio kako ne može samo mišljenje koje ne obvezuje biti temelj zajedništva mira, odgovornosti, poštenja i etičnosti.

Gdje Bog nije temelj istine, gdje se Boga ne veliča ni čovjeka se ne pohađa, rekao je nadbiskup i naglasio kako se stvara kult ega, a od znanosti nova religija. 'Gdje Bog nije temelj istine, gdje se Bog ne veliča ni čovjeka se ne pohađa. Svjedoči to i izbjegavanje plaćanja poreza, a porezna obveza jest način pohoda i brige za bližnjega svoga'.

Nitko djetetu ne smije oduzeti život, a najmanje njegova majka, rekao je. 'Dijete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava - Božja i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom, potrebno je liječiti neplodnost, ali uvijek uz poštivanje etičnosti. Nije sve etički dozvoljeno što je tehnički moguće', naglasio je.

Rekao je kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti, a isto tako da vjeruje u znanost i medicinu koja će biti etična, koja će braniti svaki život i poštivati dostojanstvo osobe.

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali i pripadnici hrvatske vojske, policije, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Gradska glazba Sinj, članovi kulturno-umjetničkih društava, a sliku Čudotvorne Gospe Sinjske nosili su alkari i alkarski momci.

Misu održanu uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra. Petra Klapeža, župnika fra. Ante Bilokapića i drugih svećenika na trgu dr. Franje Tuđmana, pratilo je, po procjeni novinara, tridesetak tisuća vjernika.