O USPJEHU NARODNOG ZASTUPNIKA

Nadbiskup Barišić o Grubišiću: 'Vidjet ćemo'

05.12.2011 u 18:47

Bionic
Reading

Uspjeh umirovljenog svećenika Ivana Grubišića i njegovog Saveza za etičku i građansku Hrvatsku nije previše omekšao stav njegova donedavno nadređenog, splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Upitan za komentar izbornih rezultata, Barišić je procijedio tek: 'Vidjet ćemo'

S nešto više od 11 posto glasova Grubišićeva lista osvojila je dva saborska mandata u desetoj izbornoj jedinici, a u još nekoliko njih bila je vrlo blizu prelaska izbornog praga. Posebno zapažen rezultat ostvaren je u Splitu, gdje je ime bivšeg svećenika s Gripa zaokružilo čak 17,73 posto birača - tek nekoliko postotaka manje od koalicije HDZ-a i Kerumovog HGS-a.

Grubišić nastoji dokazati da nije demagog i populist pa se već javno odrekao svoje saborske plaće, mirovine i ostalih privilegija, koje namjerava preusmjeriti u humanitarne svrhe, a svojim kolegama zastupnicima predložit će usvajanje odluke po kojoj za vrijeme mandata imaju pravo na najviše dvije prosječne plaće na razini države. To bi im, smatra, uz plaćene putne troškove trebalo biti sasvim dovoljno za pristojan život i normalno obnašanje zastupničke dužnosti.

Najavio je da će i dalje držati svoja prilično posjećena tjedna predavanja, dok u Istarskoj ulici u Splitu namjerava otvoriti 'ured narodnog zastupnika', u kojemu će on i kolega Jakša Baloević svakodnevno primati građane.