bez uzbune za građane

Nad dijelom Zagreba helikopteri i policija, u sve su uključeni Amerikanci

12.04.2024 u 10:55

Bionic
Reading

Zagrebačkim nebom u petak prelijeću helikopteri i letjelice no nema brige za građane. Riječ je o vježbi koju su najavili Policijska uprava zagrebačka i veleposlanstvo SAD-a.

PU Zagrebčka najavila je da će se u petak 12. travnja na području Buzina u prijepodnevnim satima održavati vježba u koju će biti uključeni i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova RH, javlja Dnevnik.hr

'Unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju i napominjemo da nemaju razloga za zabrinutost', poručili su iz policije.

Iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu također su potvrdili kako će u petak od 8 do 12 sati provesti obuku za upravljanje kriznim situacijama. Vježba će se održati na više lokacija u i oko Veleposlanstva SAD-a i drugih lokacija u Zagrebu.

'Ova je vježba vrhunac dugogodišnjeg programa zajedničke kombinirane obuke (JCET) između Zapovjedništva za specijalne operacije SAD-a u Europi i hrvatske policije. Ova posljednja vježba pokazuje predanost koju Sjedinjene Države dijele na povećanju protuterorističkih sposobnosti i sposobnosti prvog odgovora s Hrvatskom, ključnim saveznikom u NATO-u.

Veleposlanstva i konzulati Sjedinjenih Američkih Država diljem svijeta dužni su provoditi godišnje vježbe upravljanja kriznim situacijama kako bi pripremili zaposlenike za prirodne ili umjetno izazvane izvanredne situacije. Snažni bilateralni odnosi i suradnja između Sjedinjenih Država i Vlade Hrvatske stvaraju jedinstvenu priliku za provođenje ove zajedničke, velike vježbe upravljanja kriznim situacijama uživo.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj razumije da će ova vježba utjecati na normalne operacije u Veleposlanstvu i okolnom području i cijeni podršku onih na koje je vježba utjecala', priopćili su iz veleposlanstva.