ZBOG OPASNOSTI OD BIJEGA

Nacistički zločinac Csatary u kućnom pritvoru

Laszlo Csatary

Laszlo Csatary

Izvor: Reuters / Autor: Lazslo Balogh

Sud u Budimpešti odredio je u srijedu 30-dnevni kućni pritvor za 97-godišnjeg Laszla Csataryja, za kojeg židovski Centar Simona Wiesenthala tvrdi da je njihov najtraženiji nacistički zločinac na svijetu, objavile su agencije

Ured državnog tužitelja rekao je da se Csatary tereti da je u vrijeme 2. svjetskog rata, kao policijski zapovjednik u Košicama, slovačkom gradu koji je tada bio dio Mađarske, tukao židovske zatvorenike psećom uzicom i pomagao u njihovoj deportaciji u Auschwitz. On je zanijekao sve optužbe.

'Danas je ured tužitelja u Budimpešti stavio Laszla Csataryja u pritvor i ispitao ga o optužbama za ratne zločine', rekao je na konferenciji za novinare tužitelj Tibor Ibolya, dodavši da je Csatary, koji je u dobrom tjelesnom i psihičkom stanju za svoju dob, surađivao s istražiteljima.

Tužitelji potrebu za pritvorom, unatoč poodmakloj dobi pritvorenika, objašnjavaju mogućnošću da napusti zemlju ili se sakrije pred vlastima.

Laszlo Csatary bio je šef policije u židovskom getu u Košicama, gdje su neki ubijeni, a po podacima centra Wiesenthal, pomogao je u deportaciji blizu 16 tisuća židova u nacističke logore, većinom u Auschwitz. Mađarski podaci govore o nešto manje o 12 tisuća deportiranih, a zasad nije jasno odakle ta razlika u brojkama.

Za zločine za koje je optužen Csatary predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!