NVU U OBESSU

Nacionalno vijeće učenika primljeno u krovnu europsku udrugu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2011 20:13
  • Objavljeno 14.05.2011 u 20:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na generalnoj skupštini Organizacijskog ureda za europske udruge srednjoškolaca (OBESSU) u Bruxellesu Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske danas je dodijeljen status promatrača

Nacionalno vijeće učenika (NVU) je najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola te savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Brine o interesima i pravima učenika i predstavlja učenice i učenike kao ravnopravne sudionike odgojno-obrazovnog sustava.

OBESSU je europska organizacija osnovana 1975. sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja učeničke organizacije iz više od 21 zemlje.

Prvi kontakti s OBESSU-om počeli su u srpnju 2008., a tijekom vremena predstavnici Vijeća pohađali su europske seminare i konvencije srednjoškolaca te ostale događaje na europskoj razini.

Sudjelovali su u zajedničkim projektima i mapiranju različitih obrazovnih sustava u Europi, a u Zagrebu su u ožujku 2009. ugostili izaslanstvo OBESSU-a.

‘Danas smo ispunili stroge kriterije nezavisnog, predstavničkog, nacionalnog i demokratski vođenog i biranog učeničkog tijela. OBESSU nam je pomogao izgraditi se, osoviti na noge i napredovati u radu i strukturi. Tako su hrvatski učenici na simboličan način 'pretekli' Hrvatsku u njenom putu do punopravnog članstva u Europskoj uniji’, navodi u priopćenju predsjednik NVU-a Domagoj Babić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi