NOVOSTI IZ SABORA

Nacionalni odbor za EU prestaje postojati

12.01.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Predstavnici vladajućih i oporbenih saborskih klubova danas su u Saboru dogovarali raspodjelu preostalih parlamentarnih odbora, a nakon sastanka predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan je najavio da bi početkom idućeg tjedna trebala biti popunjena sva saborska radna tijela

Dragovan je novinarima izjavio da su se razgovori vodili temeljem dogovora koji je postignut prije konstituirajuće sjednice Sabora krajem prošle godine, po kojemu će 17 odbora voditi vladajući, a 12 oporba.

‘Ništa se nije mijenjalo, 17 radnih tijela ima pozicija, 12 opozicija, četiri izaslanstva ima parlamentarna većina, a dva, kao i antikorupcijsko vijeće, ima opozicija’, kazao je Dragovan.

Izrazio je uvjerenje da će se do ponedjeljka točno definirati koja će to radna tijela voditi vladajući, a koja oporba, ‘da možemo u utorak imati Odbor za izbor i imenovanja i na sjednici popunjena sva radna tijela u Hrvatskom saboru'.

Upitan je li se mijenjao broj odbora i njihov naziv, Dragovan je odgovorio kako bi, da se ide u promjene naziva, trebalo izmijeniti saborski Poslovnik, s obzirom da se preklapaju nadležnosti u pojedinim radnim tijelima.

‘To smo u razgovorima već najavili i to će biti jedna stvar u procesu izmjene Poslovnika da se ti odbori prilagode djelokrugu rada ministarstava, što neće mijenjati na odnose pozicije i opozicije, tko je gdje u radnim tijelima’, poručio je.

Dragovan je izvijestio kako Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU više neće postojati, budući da su pregovori završeni te da će se formirati novi odbor, koji bi se trebao zvati Odbor za europske poslove ili pitanje Europske unije.

U tom će odboru, kazao je, biti definirane sve stvari koje su potrebne u odnosima između Hrvatske i EU.