PUTEVI PRAVDE

Nacionalizam se prije izbora još uvijek može raspiriti 'po narudžbi'

07.04.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Ljudima je dosta manipulacije pokojnim djedovima, očevima, sinovima. A one političke opcije koji se ne maknu s teme Ustaša, partizana, i slično, vrlo će vjerojatno prestati biti ozbiljne političke opcije, a prema anketama, istraživanjima i razmišljanjima političkih analitičara, ovo je možda posljednji put da će političke stranke na ovim prostorima moći odigrati tu kartu

Problemi po Hrvatu

'Đubre, mučko đubre, proklet dabogda na Božić bio...', standardni je primjer izjave izvršnog predsjednika Dinama, Zdravka Mamića u središnjem Dnevniku. 'Kada tebe vidim proljev dobijem. Pa daj me prestani mučiti! Zar ti nemaš mamu i tatu pa da njih gnjaviš umjesto mene?' rekao je tom istom novinaru smijući mu se u lice tako pompozno i trijumfalno da se svaki imalo pristojan čovjek zasramio u tom trenutku. Kratko nakon toga, Mamić opet poučava našu djecu kako se služiti materinjim jezikom, a također i stavu: 'Nabijem vas sve na k...!' urla tako Mamić u udarnom TV terminu, - '...i taj YouTube isto nabijem na k... Mrš tamo!'

Sve navedeno samo je kap u moru sramotnih izjava jednog poštovanog i važnog sina domovine.

Posljednja u nizu njegovih briljantnih izjava, ona da je ministar Željko Jovanović sazdan od 'krvnih zrnaca koja pretežu na stranu mržnje prema svemu hrvatskom', ipak je toliko ispod svakog nivoa normalnog ponašanja, da je gospodin Mamić, napokon, zbog svog nimalo bezazlenog primitivizma proveo barem jednu večer iza rešetaka. Ovaj je put pretjerao do te granice da mu je javnu bukvicu očitao i sam predsjednik Ivo Josipović. 'Ovo je čisto verbalno divljaštvo koje se ne može više tolerirati'. Ekscesna ponašanja osobe kao što je Zdravko Mamić ili perfidna izjava Ruže Tomašić kako je 'Ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti!' itekako utječu na mlade, koji u ovakvim osobama vide svoje idole. Za ono što se dogodilo u Kistanju, gdje je skupina mladića Hrvata, brutalno pretukla svoje pravoslavne sjemeništarce, opet nema druge riječi do – divljaštvo.

Za sve ono što se događalo proteklog mjeseca, premijer Zoran Milanović direktno je optužio HDZ rekavši kako su rezultati njihove motivacijske kampanje već dobrano mjerljivi, i to 'mjerljivi hemoglobinom (krvlju)', što je, naravno, naišlo na oštre reakcije dijela javnosti. S Milanovićem se pak, vrlo argumentirano slaže i dr. Tvrtko Jakovina, profesor Suvremene političke povijesti na Filozofskom fakultetu, koji je stanje u HDZ-u okarakterizirao prije svega kao intelektualno manjkavo. 'Novo vodstvo HDZ-a ostalo je bez nekih od ključnih članova i sada se bave onim što im je uvijek 'palilo', Srbi i Hrvati, Ustaše i partizani, i to na najpovršniji mogući način', rekao je dr. Jakovina.

Nacionalizam se prije izbora, očigledno još uvijek može raspiriti 'po narudžbi', u obliku Mamića, Thompsona, Bljeska ili Oluje, nebitno, a iste priče (pjesme) imaju i svi ostali narodi bivše države. Međutim, kako je naglašeno u mjesečnoj radio-emisiji 'Putevi pravde', prema anketama, istraživanjima i razmišljanjima političkih analitičara, ovo je možda posljednji put da će političke stranke na ovim prostorima moći odigrati tu kartu.

Zaključak onih koji tako misle, jednoglasan, jest da je ljudima dosta i previše manipulacije pokojnim djedovima, očevima, sinovima. A one političke opcije koji se ne maknu s teme ustaša, partizana i slično, vrlo će vjerojatno prestati biti opcije. Cilj radio-emisije, čiju realizaciju ostvaruje Balkan Investigative Reporting Network – BIRN, pronalaženje je puta do pune pomirbe i ostavljanja krvave prve polovice 90-ih tamo gdje i pripada, u udžbenicima.

Problemi po Srbima

'Iako ga je Haški tribunal prošloga mjeseca oslobodio optužbi za ratne zločine, general nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) Momčilo Perišić mogao bi se suočiti s novim suđenjem – po optužbama za špijunažu'. Perišić je iz haškog pritvora po nalogu suca Teodora Merona odmah pušten na slobodu. Tijekom suđenja, zaključeno je i to da se osnovano smatra da JNA u Bosni i Hrvatskoj nije bila agresor.
'Ovo je vrlo značajno za povijest, zato što je činjenično dokazano da JNA nije bio agresor, odnosno JNA se nije dovelo u vezu s ijednim ratnim zločinom na prostoru bivše Jugoslavije. Također, vrlo je važno i to da je ovim faktički dokazano da se Perišić, kao i njegovi vojnici, držao ratnih pravila', rekao je Bruno Vekarić, glavni tajnik državnog odvjetnika.

Ono što Perišiću još uvijek visi nad glavom, optužba je za izdaju. Naime, general JNA Momčilo Perišić, kako tvrdi vojno tužilaštvo Srbije, američkom je agentu Johnu Davidu Neighbouru odao tajne vojne dokumente o srpskim položajima u ratu u RH i BiH, ali Perišić je, kako kaže, uvjeren kako će opet izaći sa suđenja kao slobodan čovjek istaknuvši da sud u vojno tužiteljstvo Srbije nema uporište za konkretni slučaj.
Ali ne ide Perišiću na ruku samo optimizam, već i birokracija. Naime, novo suđenje ne može početi dok ono u Haagu ne završi i papiri o zaključenom postupku ne stignu u Beograd, na što su iz Haaga odgovorili da nemaju namjeru više 'otvarati fascikl' Perišić. Za njih je slučaj završen,i dali su do znanja da nemaju namjeru slati nikakve papire u Srbiju.

Problemi po ratnim zločinima

U zadnjem dijelu emisija Putevi pravde donosi i informacije o tome kako je Vlada u Prištini nedavno oformila ministarsku radnu skupinu koja bi trebala pred lice pravde dovesti počinitelje ratnih zločina na Kosovu.

Dvanaesto izdanje emisije radijskog programa Putevi pravde možete poslušati ovdje.