odluke VEM-a

Nacional dobio nacionalnu koncesiju za digitalni radio, regionalna koncesija i bivšim zaposlenicima Stojedinice

04.02.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je prve koncesije za digitalni radio (DAB+) u Hrvatskoj – nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation d.o.o, a koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku i Grad Zagreb tvrtkama Radio Tvornica i My Power Station.

Agencija za elektroničke medije je na zahtjev Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i operatora DAB+ usluge Odašiljača I veza (OIV), provela i proceduru utvrđivanja studije opravdanosti i javnog interesa za dodjelu koncesije na nacionalnoj razini MUX1 i šest digitalnih regija koje pokrivaju različite dijelove Hrvatske .

‘’Nažalost, studija nije pokazala ekonomsku isplativost DAB-a+, a javni interes utvrđen je samo za digitalnu regiju DB0-DC0 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorska, Grad Zagreb, Zagrebačka, dio Sisačko-moslavačke, Karlovačka, dio Primorsko-goranske županije)’’, ističe se u priopćenju VEM-a u petak.

Tvrtka Nacional News Corporation izdavač je Nacionala, Radio Tvornica zapošljava bivše zaposlenike Radio 101 poput Ivane Pevec i Marka Tomšića te Renate Belc Krog, dok iz My power station stoji posljednji vlasnik Radija 101 Thomas Alexander Thimme.

Temeljem toga VEM je objavio Obavijest o namjeri davanja koncesije 1. prosinca prošle godine i to za četiri nacionalne i 10 regionalnih koncesija.

‘’Broj prijava na natječaj bio je ispod očekivanog i na njega su se prijavila samo četiri ponuditelja, od kojih je jedan povukao prijavu istaknuvši ekonomsku neisplativost’’, navode u VEM-u.

Vijeće će svojim djelovanjem i dalje poticati razvoj DAB+ tržišta aktivno komunicirajući sa svim dionicima o smjernicama i korekcijama koje su potrebne kako bi se ovo tržište razvilo i privuklo kvalitetne nakladnike, naveli su iz VEM-a.