ZAŠTIĆENA VRSTA

Načelniku zbog hvatanja kopca prijeti 200 tisuća kuna kazne

25.01.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Joško Roščić, načelnik Baške Vode, mogao bi zbog hvatanja kopca, zaštićene vrste ptice grabljivice, sukladno Zakonu o zaštiti prirode zaraditi novčanu kaznu u iznosu od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu te od 7.000 do 30.000 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi

Prije nekoliko dana smo iz tjednika Makarska kronika prenijeli članak pod nazivom 'Načelnik Baške Vode uhvatio sivog sokola golim rukama u letu', na koji je reagirala dipl. ing. biologijeIvana Gabrić, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je najavilo moguće sankcije za Roščića.

Gabrić je pojasnila da se ne radi o sokolu, nego kopcu, a ono što je važnije jest to da je riječ o zaštićenoj vrsti u Hrvatskoj koja se prema Zakonu o zaštiti prirode, ali i bonskoj, bernskoj i vošingtonskoj konvenciji ne smije uznemiravati, kamoli loviti.

'Na fotografiji uz članak zapravo se nalazi kobac (Accipiter nissus Linnaeus) također iz reda Falconiformes – sokolovki koje su malobrojne gnjezdarice Biokova. Gnijezde se na zagorskoj strani Biokova i uglavnom u blizini naselja.

Prisutne su cijelu godinu, a na području Biokova zabilježene su i jedinke u preletu ili zimovanju. Gospodin Roščić ovakvom svojom intervencijom namjerno je uzeo vrstu iz prirode (pa makar ju je samo i privremeno odvojio od prirodnog okruženja), no zasigurno ju je namjerno uhvatio i namjerno uznemirio, čime je direktno prekršio zakonske propise, a vrstu je ometao i prilikom hranjenja i time je ugrozio', smatra Gabrić.

Je li načelnik malog mjesta pored Makarske, koji je dug niz godina bio i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Biokovo, prekršio Zakon o zaštiti prirode, čini se da će utvrditi inspekcija MZOPU-a koja je najavila izlazak na teren.

'Inspekcija zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode će, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, obaviti inspekcijski nadzor kod fizičke osobe navedene u članku da bi utvrdila sve okolnosti događaja.

Za slučajeve utvrđenja da se radi o kršenju odredbi navedenog zakona predviđena je kroz prekršajne odredbe novčana kazna u iznosu od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu te od 7.000 do 30.000 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi', stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva.