HRVATSKO ZAGORJE

Na Veleučilištu u Krapini 180 studenata moći će studirati besplatno

11.07.2019 u 21:26

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predstavnici osnivača potpisali su u četvrtak ugovor o prijenosu osnivačkih prava čime je to veleučilište i službeno postalo državno pa će u slijedećoj akademskoj godini 180 studenata moći besplatno studirati

Ugovor su, uz ministricu Divjak, potpisali predstavnici osnivača Veleučilišta: krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, načelnik Općine Jesenje Andrija Ranogajec, načelnik Općine Petrovsko Ivan Šanjug i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Ministrica Divjak: Briga za budućnost i obrazovanje ujedinjuje

To preuzimanje je sigurno vjetar u jedra razvoju veleučilišta, ali tu je još nešto drugo, a to je činjenica da briga za budućnost, briga za studente, briga za obrazovanje - ujedinjuje. To je važna poruka i čestitam svima koji su sudjelovali i razumjeli da nije svako veleučilište i svaka škola nešto što treba podržati, nego da treba podržati kvalitetno veleučilište i kvalitetnu školu, rekla je ministrica Divjak.

Ocijenila je da je Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na razini da ga ministarstvo 'mirne duše' može preuzeti i dalje razvijati te da su Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija i ove godine dobro skrbili o veleučilištu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je danas veliki dan, prije svega za studentice i studente koji će već sutra primiti obavijest da mogu besplatno studirati na veleučilištu u Krapini, ali i za sve generacije koje dolaze.

"Nismo imali iste uvjete ni isti start kao ostali i to se vidjelo po broju visoko obrazovanih ljudi. Uz niz drugih segmenata, gdje smo na neki način prednjačili, u obrazovanju smo bili na začelju. I uz sav trud svih profesorica i profesora, nas osnivača, taj korak nismo mogli napraviti", podsjetio je Kolar. On smatra da bi se, da država nije preuzela veleučilište, ono vjerojatno ugasilo.

Gregurević: Ovaj dan ostat će zapisan u povijesti Krapine i krapinsko-zagorske županije 

Da će ovaj dan ostati zapisan u povijesti ne samo grada Krapine, nego i Krapinsko-zagorske županije, smatra gradonačelnik Krapine Zoran Gregurević.

"Važnost ovog događaja ćemo vidjeti tek kroz godine koje su pred nama. Svi znaju da kroz ove godine nije bilo lako, koliko je truda, angažmana uloženo da bi ovo veleučilište funkcioniralo i da bi mogli doći do ovog potpisivanja”, rekao je Gregurević te dodao da su kroz svoje proračune Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija, ali i ostali osnivači, pomogli veleučilištu da preživi.

Ni dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica nije krio oduševljenje što veleučilište preuzima država.

"Nakon dugo godina borbe i stalnog poboljšavanja rada veleučilišta, došli smo konačno u poziciju da se sa svojom kvalitetom možemo javiti, odnosno zamoliti ministarstvo da nas preuzme. Trajalo je dugo i zahvaljujem svima koji su nam pomogli u našim nastojanjima”, rekao je dekan te istaknuo kako je želja svih na veleučilištu da nastave s kvalitetnim radom, a to će im, kazao je, uz podršku ministarstva biti omogućeno.

Na potpisivanju ugovora bila je i saborska zastupnica Marija Puh koja je rekla da će besplatne kvote za Krapinsko-zagorsku županiju značiti jako puno.

"Vjerujem da će broj studenata na veleučilištu porasti jer znamo da zbog financijske situacije naših ljudi u Zagorju nisu svi bili u mogućnosti plaćati školarinu. Danas moram izraziti žaljenje jer su novci za veleučilište bili osigurani još prošle godine, 4,1 milijun kuna je čekao na računu ministarstva i, nažalost, otezalo se s potpisivanjem ugovora tako da će danas osnivači koji su prenijeli svoje udjele ipak morati dio novaca podmiriti za protekle dvije godine“, kazala je Puh.

Potpisivanjem ugovora o prijenosu osnivačkih prava omogućava se studiranje dijelu stanovnika Krapinsko-zagorske županije koji su dosad pokazivali interes za studij, ali nisu bili u mogućnosti plaćati školarinu od 9.000 kuna na godinu. Novac za rad veleučilišta osigurana su u državnom proračunu za 2019. te projekcijama za 2020. i 2021.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina kao privatno visoko učilište radi od 2007., najprije kao visoka škola, a od 2011. kao Veleučilište te ima tri preddiplomska stručna studija – Informatiku, Prometnu logistiku i Operativni menadžment.

Riječ je o jedinom visokom učilištu u Krapinsko-zagorskoj županiji, jednoj od županija s najmanjim udjelom visokoobrazovnih stanovnika u Hrvatskoj. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011., u ovoj je županiji svega pet posto stanovnika s visokim obrazovanjem, dok je prosjek u Hrvatskoj 18 posto.