TRAGEDIJA U ZAGREBU

Na Sveticama poginuli otac i 8-godišnji sin

04.12.2012 u 09:30

Bionic
Reading

U prometnoj nesreći na zagrebačkim Sveticama jutros su poginuli osmogodišnji dječak i njegov 36-godišnji otac, a vozač Toyote Celica koji ih je udario na pješačkoj stazi uz cestu nije bio pod utjecajem alkohola niti je pokušao bježati, kao što je bilo objavljeno u medijima

Zagrebačka policija još nije objavila pojedinosti nesreće koja se dogodila u osam sati i 37 minuta, no opovrgnula je tvrdnje medija da je 25-godišnji vozač Toyote nakon nesreće pokušao bježati.

Do nesreće na Sveticama na zagrebačkim ulicama u prometu je 2012. poginulo 57 osoba

U prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj je, pak, po podacima MUP-a, poginulo 325 osoba, među kojima 52 pješaka, 124 osobe poginule su pri slijetanju vozila s ceste, a 101 osoba u sudaru vozila. Lani je u Zagrebu poginulo 76 osoba, od čega 48 vozača, 16 putnika i 12 pješaka. Jedna od težih nesreća u Zagrebu s poginulim pješacima dogodila se i 1. rujna 2011. na raskrižju Ozaljske i Nehajske ulice na Trešnjevci, kad su u sudaru Porschea Cayenne i Audija A8 poginula dva pješaka.

Okolnosti tragične nesreće zasad nisu poznate, no po neslužbenim podacima, vozač Toyote sletio je s ceste prilikom kočenja jer je izbjegavao teretni kombi.

HND osudio objavu fotografije poginulog dječaka

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo objavu fotografija koje vrijeđaju dostojanstvo poginulih u jutrošnjoj nesreći u Zagrebu i apeliralo na medije da takve neetične fotografije povuku sa svojih portala i da ih tiskani mediji i televizije ne objavljuju.

Prije svih, radi se o fotografiji djelomično prekrivenog tijela poginulog dječaka.

Tako teška prometna nesreća u kojoj je vozač Toyote sletio na pješački trak i usmrtio muškarca i dijete koje je išlo u školu – ne smije biti povod za objavljivanje desetina fotografija u fotogalerijama čiji je očito glavni cilj izazivanje radoznalosti, a time i postizanje tržišnog učinka, a ne javni interes.

Kodeks časti hrvatskih novinara jasno govori o tome da se posebna pozornost zahtijeva pri izvještavanju o nesrećama, osobnim tragedijama i smrtnim slučajevima te da treba izbjegavati prikazivanje žrtava, a poseban obzir valja imati prema djeci, poručio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.