AFERA 'CORE MEDIA'

Na suđenju Svilanu svjedoče Denis Latin i Iva Gačić

05.09.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Svjedočenjem Denisa Latina, Ive Gačić i Dražena Mavrića na Županijskom sudu u Zagrebu, danas će biti nastavljeno suđenje bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojega je USKOK optužio da je primao mito od vlasnika producentske kuće Core media Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV

Sve troje pozvanih na suđenje svjedoci su koje je, među ostalima, za saslušanje pred sutkinjom Jasnom Smiljanić predložio USKOK pa bi njihove spoznaje trebale koristiti za potvrdu navoda iz optužnice.

Sinišu Svilana se tereti da je kao osoba odgovorna za otkup projekata iz vanjske produkcije od kraja 2004. do kraja 2007. primio 262.000 eura mita od Vladimira Šelebaja za prikazivanje emisija 'Jedan na jedan', 'U sridu', 'Istraga' i 'Rekonstrukcija' te 'Interijeri'. Za svaku od emisija navodno je dobio po tisuću eura.

Svilan je na početku suđenja sve navode iz optužnice odbio, a na upit sutkinje osjeća li se krivim, odgovorio: 'Apsolutno ne'.

Nakon prvo dvoje svjedoka – bivšeg člana Uprave Nove TV Branka Čakarmiša, koji je potvrdio kako su se pri otkupu emisija poštovale uobičajene procedure te da su cijene spornih emisija bile u okvirima uobičajenih te Ivane Ivančić, dnevne urednice u Informativnom programu Nove TV, danas će na klupu za svjedoke sjesti Denis Latin, Dražen Mavrić i Iva Gačić

Imena Dražena Mavrića, nekadašnjeg financijskog direktora Nove TV, i Ive Gačić, direktorice Informativnog programa na toj komercijalnoj televiziji, već su se spominjala tijekom svjedočenja Branka Čakarmiša.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman podsjetila je Čakarmiša da se, na upit o glasinama koje su se širile o mitu koje prima Siniša Svilan, u iskazu pred istražiteljima sjetio kako mu je Mavrić 'rekao da mu to nije poznato'. Po istom iskazu Iva Gačić mu je potvrdila 'da je to moguće'.

'Između Ive Gačić i Siniše Svilana stalno je vladala napetost i to se osjećalo i na kolegiju. Kao da je ona vukla nadesno, a on nalijevo. Vladao je kontinuirani animozitet, no sve je to bilo 'rekla-kazala' i tome nisam pridavao značaj', rekao je Čakarmiš u ponedjeljak na sudu. Još je dodao kako Iva Gačić 'nije bila oduševljena otkupom emisija iz vanjske produkcije, no nije odlučivala o tome, niti je vodila firmu'.

Na suđenju Siniši Svilanu najavljeno je saslušanje ukupno 18 svjedoka, a među njima će biti i novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV te njezina bivša kolegica Dijana Čuljak. Osim njih, trebali bi svjedočiti i Ana Jelinić, Berislav Jelinić, Edvin Softić, Miljenko Manjkas te Vladimir Šelebaj Sellier i mnogi drugi iz svijeta medija.