kras u plamenu

[FOTO/VIDEO] Vatrena stihija u Sloveniji i dalje van kontrole: Stižu dramatične snimke, hrvatski kanader ponovno pomaže u gašenju

21.07.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i u četvrtak se bore s požarom, koji je do sada zahvatio više od 2000 hektara površine i po nekim je ocjenama najveći do sada ikad zabilježen

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno. Iz triju sela na području požara ( Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija. Vatra se približava Vojščici, zbog čega je za ovo mjesto, kao i za Temnicu i Novelu ponovno oglašena visok stupanj opasnosti, objavila je Civilna zaštita Sjeverne Primorske u Sloveniji.

  • +41
Požar u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na terenu je oko 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima četiri helikoptera slovenske vojske i dva policijska te austrijski i slovački helikopteri. Pridružio im se i slovenski vojni zrakoplov PC-6 Pilatus.

Hrvatske Oružane snage uputile su danas i dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane, a u gašenju pomažu i hrvatski vatrogasci. Zbog gustog dima hrvatski kanader je u jednom trenutku vraćen u Pulu, no u kasno poslijepodne ponovno je zabilježen na Flight radaru kako pomaže u gašenju.

Mediji prenose da je slovenskim vatrogascima pomoć iz zraka, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

Požar u Sloveniji se proširio tolikim područjem da se vidi i na satelitskim snimkama.

Područje požara jučer je posjetio premijer Robert Golob, koji je upozorio da Slovenija nema potrebne kapacitete za gašenje iz zraka, te će predložiti interventne mjere kako bi se iduća sezona požara dočekala spremnije, a danas je na terenu požarišta opet ministar obrane Marjan Šarec.

  • +9
Veliki požar u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Crt Piksi

Područje slovenskog Krasa, na kojemu sada gori, požar je opustošio i 2003. godine, kad je izgorjelo nešto više od tisuću hektara šume i niskog raslinja. Isto kao i u ovom slučaju, požar se i te godine proširio iz Italije, gašenje je ometala jaka bura i gasili su ga deset dana.

Kako prenose slovenski mediji, slično bi moglo biti i s ovogodišnjem vatrenom stihijom u tom dijelu Slovenije, a neki kažu da bi opasnost da se požarište, i nakon što bude pod nadzorom, ponovo aktiviralo prestala samo nakon jakih oborina koje bi trajale više dana, što se po prognozama ne očekuje, a barem do kraja tjedna najavljuje se i daljnji rast temperatura.